Death of a Salesman (film, 1951)

'Death of a Salesman' (sh. Smrt trgovačkog putnika) je američki crno-bijeli film snimljen 1951. u režiji Laszla Benedeka. Predstavlja adaptaciju istoimenog kazališnog komada Arthura Millera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Fredric March je Willy Loman, ostarjeli trgovački putnik koji se nakon decenija rada suočava sa gubitkom posla i spoznajom kako mu je cijeli život bio serija neuspjeha. Radnja prikazuje kako sve to ima kobne posljedice po njegovo duševno zdravlje. Film je snimljen nekoliko godina nakon trijumfalne broadwayske premijere, te je uglavnom zadržao originalnu postavku - sa izuzetkom glavnog glumca Leeja J. Cobba koji je kao simpatizer komunista postao metom makartističkih progona, te bio zamijenjen hollywoodskim veteranom Fredricom Marchom.

Death of a Salesman
kino-poster
RežijaLászló Benedek
ProducentStanley Kramer
ScenarioStanley Roberts
PredložakDeath of a Salesman; autor:
Arthur Miller
UlogeFredric March
Mildred Dunnock
Kevin McCarthy
Cameron Mitchell
MuzikaAlex North
FotografijaFranz Planer
StudioColumbia Pictures
Datum(i) premijere
20. 12. 1951 (1951-12-20)
Trajanje115 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod1,2 mil. $ (SAD)[1]

Političke okolnosti su, pak, potakle studio Columbia Pictures da snimi kratki dokumentarni film Career of a Salesman (sh. Karijera trgovačkog putnika) koji se trebao prikazati prije Death of a Salesman, odnosno prikazati "prosječnog" američkog trgovačkog putnika kao oličenje blagostanja i uspjeha. Razlog za to je bila bojazan da bi se se kritički stav drame prema kapitalizmu i američkom snu mogao shvatiti kao antiamerička odnosno komunistička propaganda. Miller je taj plan zaustavio tako što je studiju Columbia Pictures zaprijetio sudskom tužbom.

Nakon premijere je Death of a Salesman imao vrlo dobre kritike, te osvojio niz prestižnih nagrada - uključujući Zlatni globus i Kup Volpi za Fredrica Marcha. U komercijalnom smislu je, međutim, doživio neuspjeh, što se najčešće tumači njegovom izuzetno mračnom i depresivnom temom, odnosno stavom koji je bio u potpunom raskoraku sa prevladavajućim optimizmom i naglim porastom blagostanja koje je karakteriziralo tadašnje SAD.

Glumac/ica Uloga
Fredric March Willy Loman
Mildred Dunnock Linda Loman
Kevin McCarthy Biff Loman
Cameron Mitchell Happy Loman
Howard Smith Charley
Royal Beal Ben
Don Keefer Bernard
Jesse White Stanley
Claire Carleton Miss Francis
David Alpert Howard Wagner

Izvori uredi

  1. 'Top Box-Office Hits of 1952', Variety, January 7, 1953

Vanjske veze uredi