Death of a Salesman (film, 1951)

Death of a Salesman

kino-poster
Režija László Benedek
Producent Stanley Kramer
Scenario Stanley Roberts
Predložak Death of a Salesman; autor:
Arthur Miller
Uloge Fredric March
Mildred Dunnock
Kevin McCarthy
Cameron Mitchell
Muzika Alex North
Fotografija Franz Planer
Studio Columbia Pictures
Datum(i) premijere
20. decembar 1951 (1951-12-20)
Trajanje 115 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 1,2 mil. $ (SAD)[1]

'Death of a Salesman' (sh. Smrt trgovačkog putnika) je američki crno-bijeli film snimljen 1951. u režiji Laszla Benedeka. Predstavlja adaptaciju istoimenog kazališnog komada Arthura Millera. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Fredric March je Willy Loman, ostarjeli trgovački putnik koji se nakon decenija rada suočava sa gubitkom posla i spoznajom kako mu je cijeli život bio serija neuspjeha. Radnja prikazuje kako sve to ima kobne posljedice po njegovo duševno zdravlje. Film je snimljen nekoliko godina nakon trijumfalne broadwayske premijere, te je uglavnom zadržao originalnu postavku - sa izuzetkom glavnog glumca Leeja J. Cobba koji je kao simpatizer komunista postao metom makartističkih progona, te bio zamijenjen hollywoodskim veteranom Fredricom Marchom.

Političke okolnosti su, pak, potakle studio Columbia Pictures da snimi kratki dokumentarni film Career of a Salesman (sh. Karijera trgovačkog putnika) koji se trebao prikazati prije Death of a Salesman, odnosno prikazati "prosječnog" američkog trgovačkog putnika kao oličenje blagostanja i uspjeha. Razlog za to je bila bojazan da bi se se kritički stav drame prema kapitalizmu i američkom snu mogao shvatiti kao antiamerička odnosno komunistička propaganda. Miller je taj plan zaustavio tako što je studiju Columbia Pictures zaprijetio sudskom tužbom.

Nakon premijere je Death of a Salesman imao vrlo dobre kritike, te osvojio niz prestižnih nagrada - uključujući Zlatni globus i Kup Volpi za Fredrica Marcha. U komercijalnom smislu je, međutim, doživio neuspjeh, što se najčešće tumači njegovom izuzetno mračnom i depresivnom temom, odnosno stavom koji je bio u potpunom raskoraku sa prevladavajućim optimizmom i naglim porastom blagostanja koje je karakteriziralo tadašnje SAD.

Glumac/ica Uloga
Fredric March Willy Loman
Mildred Dunnock Linda Loman
Kevin McCarthy Biff Loman
Cameron Mitchell Happy Loman
Howard Smith Charley
Royal Beal Ben
Don Keefer Bernard
Jesse White Stanley
Claire Carleton Miss Francis
David Alpert Howard Wagner

IzvoriUredi

  1. 'Top Box-Office Hits of 1952', Variety, January 7, 1953

Vanjske vezeUredi