Lee J. Cobb (8. decembar 191111. februar 1976) bio je američki kazališni i filmski glumac, koji je osmislio lik Willyja Lomana za znameniti Millerov komad Smrt trgovačkog putnika, ali koji je široj publici poznat po likovima gangstera i neurotika u holivudskim klasicima 1950-ih.

Lee J. Cobb
Lee J. Cobb 1960-uh
Biografske informacije
RođenjeLeon Jacob
(1911-12-08)8. 12. 1911.
New York
Smrt11. 2. 1976. (dob: 64)
Woodland Hills, Kalifornija
SupružnikHelen Beverley (1940-1952; razvod; 2 djece)
Mary Brako Hirsch (1957–Greška izraza: Neočekivani < operator) (2 djece; njegova smrt)
DjecaJulie Cobb
Opus
Djelatni period1934-1976
Znamenite uloge
Johnny Friendly u Na dokovima New Yorka
Porotnik br. 3 u 12 gnjevnih ljudi

Biografija uredi

Lee J. Cobb se rodio u New Yorku kao Leo Jacob, dijete rusko-jevrejskog muzičara Benziona Jacoba. Odrastao je u Bronxu te studirao na Njujorškom univerzitetu prije nego što se 1934. počeo profesionalno baviti glumom. Filmski debi mu je bio Vanishing Shadow iz 1934. Za Cobba je u tom periodu bilo mnogo važnije članstvo u njujorškoj kazališnoj trupi Group Theater, gdje se specijalizirao za likove koji su bili desetljećima stariji od njega samog i postavši jednim od najboljih karakternih glumaca svoje generacije. Članstvo u toj trupi, koja je s radom prestala 1941. godine, će kasnije imati važne posljedice za Cobba s obzirom da u njoj nije stekao samo glumačke vještine i ugled, nego i reputaciju ljevičara i komunističkog simpatizera.

Cobb je karijeru nastavio u Hollywoodu, ali se nakon izbijanja hladnog rata i izbijanja antikomunističke makartističke histerije našao pod optužbom da je komunist. Godine 1951. ga je kongresni Odbor za antiameričku djelatnost pozvao da javno svjedoči o komunističkom uticaju na Hollywood; Cobb je dvije godine to odbijao učiniti i našao se na neslužbenoj holivudskoj crnoj listi. Konačno je 1953. odlučio surađivati sa Odborom i javno prokazao dvadesetak svojih kolega kao komuniste. Zbog toga je stekao status "prijateljskog svjedoka" i skinut je s "crne liste". Njegova odluka da postane doušnik, zbog koje je izgubio mnoga prijateljstva, je bila slična odluci znamenitog režisera Elije Kazana. Godine 1954. je glumio ulogu korumpiranog sindikalnog vođe Johnnyja Friendlyja u Kazanovom filmu Na dokovima New Yorka, koji se često tumači kao metaforičko opravdanje njihovih postupaka. Bez obzira na to, ta je uloga Cobbu donijela nominaciju za "Oscara". Godine 1957. je tumačio ulogu zadrtog porotnika br. 3 u znamenitoj sudskoj drami 12 gnjevnih ljudi za koju je također dobio "oscarovsku" nominaciju.

Cobb je nakon nastavio karijeru u kazalištu, na televiziji - gdje je nastupao u vestern-seriji The Virginian - i na filmu. Jedna od njegovih posljednjih zapaženih uloga je bila u znamenitom horor-filmu Egzorcist, gdje je tumačio lik policijskog detektiva Kindermana. Umro je 1976. od srčanog udara.

1940-ih i 1950-ih je Cobb bio oženjen za glumicu Helen Beverley, s kojom je imao kćer Julie Cobb. Poslije razvoda se oženio za Mary Hirsch, s kojom je bio do smrti.

Filmografija uredi

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi