Beogradsko dramsko pozorište

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) osnovano je avgusta 1947. i bilo je prvo gradsko pozorište formirano u Beogradu posle II svetskog rata. Prva premijera "Mladost otaca" Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. u sali Narodnog pozorišta. Zgrada na Crvenom krstu, u kojoj se ovo pozorište danas nalazi, otvorena je u sezoni 1948/49, a prva premijera odigrana na ovoj sceni je "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, u režiji Salka Repaka, 20. marta 1949. U periodu od 1959. do 1975. BDP je sa Beogradskom komedijom činilo jednu pozorišnu kuću - "Savremeno pozorište", da bi decembra 1975. ponovo postalo Beogradsko dramsko.

Beogradsko dramsko pozorište

Sredinom pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka BDP je imalo svoj "zlatni" period, a najviše zahvaljujući izuzetno uspešnim izvođenjima dela savremenih američkih dramskih pisaca i plejadi vrsnih glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa... koji su svojim talentom proslavili scenu na Crvenom krstu. Legendarne predstave "Smrt trgovačkog putnika", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Staklena menažerija", "Majka Hrabrost", "Pogled s mosta"... i danas su u sećanju generacija gledalaca koji su imali sreću da ih vide.

BDP danas radi sa stalnim umetničkim ansamblom i nastavlja tradiciju stvorenu izvođenjem klasične i avangardne dramske literature, čime je stvorio i održao svoj prepoznatljiv stil i umetnički izraz. U proleće 2003. završena je temeljna rekonstrukcija pozorišne zgrade, na nivou visokih evropskih standarda.

Vanjske veze uredi