Seyhan Kurt (Grenoble, 16. 12. 1971.) je francuskoturski književnik.

Seyhan Kurt
Biografske informacije
Rođenje16. decembar 1971.
Bourgoin-Jallieu, Auvergne-Rhône-Alpes, Francuska Republika
Opus
Jezikfrancuski, turski
Znamenita djela

Život uredi

Rođen u gradiću blizu Grenoblea, studirao je u Lyonu da bi kasnije podučavao dramaturgiju i povijest umjetnosti u Izmiru. Godine 1992./1993. izložio je nekoliko svojih likovnih radova u Državnoj galeriji likovnih umjetnosti u Mersinu. Nastavio je studije u Francuskoj, Italiji i magistrirao je u Ankari.
Pjesme su mu objavljivane u književnim časopisima Varlik, Jurnale, Yom Sanat, Le Poète travaille, Cali, Tohum, Turk Dili a neke su prevedene na više jezika.
Godine 1998. napisao je “Afaziju tuge” (Hüznün Sözyitimleri), što je bilo njegovo prvo djelo u žanru eseja. U ovom djelu bavio je se problemima kao što su ljudi koji se udaljavaju od sebe i svijeta, katastrofe uzrokovane ratovima, mir i čovjekoljublje te egzistencijalizam. Bio je urednik serije članaka «Osmanske studije o filozofiji» koju su pripremili akademici Odsjeka za filozofiju Univerziteta Atatürka. Godine 2020. uredio je djelo Faliha Rıfkıja Ataya (1894–1971) pod nazivom Taymis Kıyıları (1934.), koje se već godinama ne tiska, a koje uključuje Atayeve analize i zapažanja u Engleskoj i Europi. U knjizi Haneden Ev Haline (2021) skrenuo je pozornost na važnost ne samo arhitekture već i drugih disciplina (antropologija, sociologija, itd.) kada je riječ o pojmu turske kuće. U svom radu je usvojio interdisciplinarnu metodu koristeći različita područija, od turske kinematografije do usmene kulture.
Član je Međunarodnog udruženja pisaca (Švedska) i Udruženja umjetnika Antalije (Turska).

Djela uredi

Pjesme uredi

  • Kapa Gözlerini (1993)
  • Destinos (1995)
  • El İlanı (2002)
  • Bizden Geçen Sular (2004)
  • Seyyah (2012)
  • Herkese ve Hiç Kimseye (2017)

Istraživanja i eseji uredi

  • Hüznün Sözyitimleri (1998)
  • Haneden Ev Haline (2021)

Spoljašne veze uredi

Bilješke uredi

Izvori uredi

Bibliografija uredi