Savez zagonetača Srbije

Savez zagonetača Srbije (kratica SZS) je enigmatska asocijacija iz Srbije, osnovana 12. avgusta 2005. godine u Novom Sadu. Na osnivačkoj skupštini bilo je 16 osoba, a za prvog predsednika izabran je novosadski enigmata Zoran Radisavljević, koji je tu dužnost obavljao do februara 2008, kada je predsednik postao Zoran Tanasić iz Beograda. Ciljevi SZS su širenje i popularizacija svih vrsta zagonetaka, organizovanje enigmatskih takmičenja, kao i priprema članova za takmičenja u rješavanju i sastavljanju zagonetaka.

Logo Saveza zagonetača Srbije (na torti)

Uprava i osnivači uredi

Sadašnji Upravni odbor SZS-a (2009. godine) čine: Zoran Tanasić, Zoran Radisavljević, Nikola Živanović, Dragan Stojanović i Zoran Đokić. Članovi plaćaju godišnju članarinu koja im daje pravo učešća na svim manifestacijama koje organizuje SZS, dok ostali takmičari plaćaju kotizaciju koja se određuje za svako takmičenje.

Osnivači SZS-a (2005. godine) bili su: Aleksandar Janković, Dragan Stojanović, Zoran Milovanović, Dragana Rajković, Tatjana Marijanović (Beograd), Zoran Radisavljević, Zoran Đokić, Predrag Srbljanin, Zoran Ilijašević, Milan Sečujski (Novi Sad), Nikola Živanović, Željko Dimović (Sombor), Slobodan Jovičin, Slavko Bovan (Kikinda), Ivan Stančić (Subotica) i Milan Milin (Srbobran).

Sastav prvog Upravnog odbora: Uz predsjednika Zorana Radisavljevića, prvi Upravni odbor činili su još: zamjenik predsjednika Slavko Bovan, generalni sekretar Zoran Đokić te članovi Željko Dimović i Dragan Stojanović. Nadzorni odbor: Dragana Rajković, Tatjana Marijanović i Slobodan Jovičin.

Manifestacije SZS-a uredi

Savez zagonetača Srbije organizuje:

Pored toga, SZS ima svoj sajt na adresi http://www.puzzleserbia.com Arhivirano 2011-02-01 na Wayback Machine-u, a izdaje i periodični Bilten.

Međunarodna takmičenja uredi

Odmah nakon osnivanja, SZS je formirao prvu reprezentaciju Srbije za takmičenje na Svjetskom prvenstvu u rešavanju logičkih zagonetaka (World Puzzle Championship - WPC), koje je 2005. godine održano u mađarskom gradu Egeru (8-13. oktobra). Otada SZS svake godine šalje reprezentaciju Srbije na WPC: 2006. u Borovec (Bugarska), 2007. u Rio de Žaneiro (Brazil) i 2008. u Minsk (Belorusija).

SZS svake godine šalje reprezentaciju Srbije i na Svetsko prvenstvo u rešavanju sudokua (World Sudoku Championship - WSC), koje se organizuje od 2006. godine, a dosad je održano u Luki (Italija, 2006), Pragu (Češka, 2007) i Goi (Indija, 2008).

Na međunarodnim takmičenjima u rješavanju logičkih zagonetaka naročito se istakao Nikola Živanović iz Sombora, koji je dva puta uspeo da se plasira u finale Svetskog prvenstva u rešavanju sudokua, zauzevši deveto mesto u Italiji 2006. i peto mesto u Češkoj 2007. Najveći dosadašnji domet reprezentacije je osmo mesto na 17. WPC, održanom 2008. u Belorusiji.

Rješavači logičkih zagonetaka (logičari) iz Srbije vrlo uspešno nastupaju i na internet-takmičenjima koje organizuju zagonetači iz Rusije, SAD, Nemačke, Turske, Belorusije i drugih zemalja. Nikola Živanović je 2009. bio vicešampion Rusije u rešavanju sudokua, a na drugim internet-turnirima često je među pet najboljih. Pored toga, Živanović je 2008. godine zauzeo treće mesto na izuzetno jakom zagonetačkom maratonu "24 časa" u Budimpešti.

Fotogalerija uredi

Vanjske veze uredi