Nikola Živanović

Nikola Živanović (Kneževo, 3. VIII. 1977), novinar i majstor u rješavanju logičkih zadataka. Od rođenja do 1997. godine živio je u Belom Manastiru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, dok studij u Beogradu nije okončao. Radi kao urednik informativnog programa u regionalnom radiotelevizijskom centru "Spektar" u Somboru. Jedan je od dopisnika beogradskog dnevnog lista "Blic", a u novinarstvu radi od januara 2000. godine. U slobodno vrijeme bavi se šahom i rješavanjem logičkih zadataka, u čemu je zvanični prvak Srbije i Crne Gore.

Novinar i enigmat Nikola Živanović, snimljen na kvizovkaškom turniru u Somboru 2006. godine

Logičke zagonetke

uredi

Iako se od malena zanimao za križaljke, u ozbiljne enigmatske vode uplovio je tek 2002. godine, kad se zainteresovao za ostale zagonetke i igru kvizovku. Anagrami i rebusi su mu, bar zasad, ostali sporedna stvar. Na svom prvom kvizovkaškom turniru bio je pobjednik, savladavši dva puta novosadskog majstora Zorana Radisavljevića. Bilo je to na 7. enigmatskoj koloniji u Somboru, održanoj 2003. godine. Zanimljivo je da do sada na turnirima u kvizovci nikad nije bio slabije plasiran od 4. mjesta. Logičkim se zadacima bavi od 2004. godine i jako mu dobro ide. Za sada u Srbiji nema ozbiljnu konkurenciju. Na takmičenjima organiziranim u Srbiji i Crnoj Gori ostvaruje gotovo trostruko više bodova od drugoplasiranog sudionika. Bavi se i sastavljanjem logičkih zadataka. Savez zagonetača Srbije uskoro namjerava da Srbiju kandiduje za domaćina jednog velikog međunarodnog takmičenja u rješavanju logičkih zadataka pa mora imati i spremne sastavljače takvih zadataka.

Rezultati

uredi

Kvizovka:

  • pobjednik 7. enigmatske kolonije u Somboru 2003. godine
  • pobjednik kvizovkaškog turnira na 6. memorijalnom turniru "Tomislav Munišić" u Novom Sadu 2005. godine

Anagrami:

  • pobjednik takmičenja u naslovnim anagramima u Somboru 2005. godine (pobjednički anagram glasio je: IMA NASLOV ŠPANIJE, sastavljen od novinskog naslova VALENSIJA ŠAMPION)

Enigmatske zagonetke:

  • treće mjesto na 6. memorijalu "Tomislav Munišić" u Novom Sadu 2005. godine

Logičke zagonetke:

  • prvak Srbije i Crne Gore za 2005. godinu
  • 46. mjesto (od 102 rješavača) u pojedinačnoj konkurenciji na 14. svjetskom prvenstvu u rješavanju logičkih zagonetaka (Eger, 8-13. X. 2005), najbolje plasirani član reprezentacije SCG
  • prvak Srbije i Crne Gore u rješavanju sudoku-zadataka za 2006. godinu
  • deveto mjesto u konačnom plasmanu na Prvom svjetskom prvenstvu u rješavanju sudokua, koje je održano u talijanskom gradu Lucca od 10. do 12. III. 2006, između 85 sudokista iz 22 zemlje

Izvor

uredi
  • Jovan Nedić: "Velemajstor za logičke zagonetke", Novosti, VII, 330, 27 - Zagreb/Vukovar, 14. IV. 2006.