Savetovanje u Dulenima 1941.

Savetovanju Glavnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije održanom u Stolicama, od 26. do 27. septembra 1941. godine, prethodilo je savetovanje Glavnog štaba NOP odreda Srbije održano 16. septembra 1941. godine u Dulenima.

Savetovanje Glavnog štaba NOP odreda Srbije za komandante i političke komesare zapadne Srbije, Šumadije i Pomoravlja bilo je u funkciji pokrenute inicijative da se održi jugoslovensko savetovanje. Savetonju su prisustvovali:

Sprečeni su bili da učestvuju predstavnici posavskog, kosmajskog, požarevačkog, podrinjskog i valjevskog NOP odreda. Koča Popović nije učestvovao na savetovanju jer su Nemci već pokrenuli ofanzivu na Mačvu. Komandantu Valjevskog NOP odreda Zdravku Jovanoviću, saopšteno je da ostane sa odredom, jer je pretila opasnost da Nemci iz Mačve i Posavine produže napad u pravcu Valjeva.

Savetovanje je pripremano u velikoj tajnosti i za njega je znao samo sekretar OK KPJ za Kragujevac Mijalko Todorović Plavi.

Na savetovanju je zaključeno da partizanski odredi moraju prerasti u krupnije i čvršće vojne jedinice, povećati manevarsku sposobnost i osposobiti se za dejstvo i na teritoriji drugih odreda. Usled priliva novih boraca bile je prevazićena početna četna struktura partizanskih odreda, što je značilo da treba formirati bataljone. Krupnije akcije morale su se izvoditi saradnjom više partizanskih odreda.

Savetovanje u Dulenima bilo je u funkciji pokrenute inicijative da se održi jugoslovensko savetovanje u Stolicama.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • dr. Gojko Miljanić "Kadrovi revolucije 1941-1945", "Obod" Cetinje, 1975. godina
  • Branko Petranović, "Srbija u Drugom svetskom ratu 1939-1945", "Vojnoizdavački i novinski centar", Beograd 1992. godina

Izvori uredi