Prvi šumadijski partizanski odred

(Preusmjereno sa stranice Prvi šumadijski NOP odred)

Prvi šumadijski narodnooslobodilački partizanski (NOP) odred formiran je 1. jula 1941. godine u Gornjoj Trešnjevici, na mestu zvanom Jazerbara, na kosi Lisać.

Prvi komandant odreda bio je Milan Blagojević Španac, narodni heroj, zamenik komandanta odreda Milan Ilić Čiča, narodni heroj, a politički komesar Nedeljko Žakula.

Odmah počinju akcije, a naročito se uspešno sprovodi čitav niz akcija na komunikacijama Beograd-Kragujevac. U brzo, za nepunih mesec dana, odred narasta na 300 boraca i od njega se 18. avgusta 1941. godine formiraju tri bataljona.

Polovinom avgusta izvedena je velika akcija na Kremenjači iznad Čumića, gde je uništeno sedam neprijateljskih kamiona i 57 Nemaca, a 14 zarobljeno. Novoformirani batljoni proširuju se svoju aktivnost na Kačar, Oplenac i Kolubaru. Oni su izvršili rušenje mosta na Kolubari, izveli blokadu Lazarevca i oslobodili Belanovicu i Rudnik.

U noći između 28. i 29. oktobra 1941. godine, po povratku iz Užica, na putu za Šumadiju, četnici Dragoljuba Mihailovića su uhvatili komandanta odreda Milana Blagojevića, silom ga izvukli iz voza u Užičkoj Požegi i posle mučenja ubili iste noći.

Polovinom novembra 1941, Mihailovićevi četnici na prevaru zarobljavaju jedan broj pripadnika odreda u Gornjem Milanovcu, i potom predaju Nemcima koji su ih streljali.

Krajem aprila 1942. godine, odred se obnavlja pod nazivom Prvi šumadijski odred „Milan Blagojević“. Komandu nad odredom je preuzeo Milorad Labudović Labud, narodni heroj.

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.
  • Pregled Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji, Moma Marković, Beograd 1947. godina

Vanjske veze uredi