San Marco (sestiere)

45°26′02″N 12°19′59″E / 45.434°N 12.333°E / 45.434; 12.333

Pozicija kvarta San Marco u Veneciji
Trg San Marco srce Venecije

San Marco je jedan od šest sestiera u Veneciji, u Sjevernoj Italiji, srce Venecije. U kvartu San Marco živi vrlo malo ljudi, svega 4236 [1](12. decembar 2007.), ali se tu nalazi većina javnih sadržaja Venecije; trgovina, hotela, banaka, ureda, muzeja.

Sestieru San Marco pripada i otok San Giorgio Maggiore preko puta trga San Marco, iako je fizički bliži Dorsoduru.

Historija uredi

Sestiere San Marco, izvorno se zvao Rivoalto (od tud i potječe ime Rialto), to je bio nukleus iz kojeg se razvila Venecija, tada zvana latinski Civitas Rivoalti. Tu su se u 9. vijeku preselili duždevi iz Malamocca na Lidu.

Znamenitosti uredi

Srce ovog kvarta je Piazza San Marco, na kojem se nalazi većina venecijanskih znamenitosti; Duždeva palača (Palazzo Ducale), sjedište političke moći Mletačke republike od 9. vijeka do propasti republike, Basilica di San Marco, koju su venecijanski duždevi koristili kao privatnu kapelu sve do 1807 (obični građani smjeli su ući u baziliku samo za velike blagdane), Procuratie, Torre dell'Orologio i Zvonik Bazilike sv. Marka.

U sestieru San Marco nalazi se najpoznatije venecijansko kazalište - Teatro La Fenice, crkve San Moisè, Santa Maria Zobenigo, Santo Stefano, San Salvador i palače; Grassi i Dandolo

Mostovi preko Canal Grandea; Rialto i drveni Akademijin most, povezuje San Marco sa susjednim sestierima; San Polo i Dorsoduro, a most Ponte della Paglia preko kanala Rio di Palazzo sa kvartom na jugu Castello.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi