Chiesa di San Moisè ili San Moisè Profeta je barokna venecijanska crkva u sestieru San Marco na istoimenom trgu (Campo San Moisè). San Moisè je jedna od većih venecijanskih crkava koja ima status parohijalni status.

Chiesa di San Moisè
{{{opis_slike}}}
Lokacija Venecija, Italija
Koordinate 45° 25′ 59″ N, 12° 20′ 10″ E
Godine izgradnje 947.
Renoviran 1105., 1632.
Religija Katoličanstvo
Patron Mojsije
Arhitektonski stil barok
Materijal cigla, kamen
Dimenzije 102 x 48 x 28 m

Historija uredi

 
Glavni oltar Heinricha Meyringa sa slikom Michelangela Morlaitera u pozadini

Po starim venecijanskim kronikama, San Vittore kao prva crkva na tom mjestu podignuta je krajem 8. vijeka, donacijama porodica Artigeri i Scopari. Crkvu je svojim prilogom 947. obnovio Moisè Valier, tada je nešto zbog njega, a nešto i zbog venecijanske želje da i oni poput bizantskih gradova imaju crkve posvećene starozavjetnim prorocima poput Mojsija. San Moisè je obnavljan 1105. nakon velikog požara koji je teško oštetio Veneciju, te 1632. kada je dobio baroknu fasadu i unutrašnjost u istom stilu. Za vrijeme napoleonske vlasti 1810. parohija je ukinuta i crkva je ušla pod parohiju Bazilike sv. Marka.[1]

Umjetnička djela uredi

Baroknu fasadu je projektirao i izveo 1668. Alessandro Tremignon, donacijom bogatog venecijanskog patricija Vincenza Finija, čija se bista i danas kroči iznad glavnog ulaza u crkvu. Unutrašnjost crkve ukrašena je slikama i skulpturama iz 17. i 18. vijeka, od kojih se ističu Pranje nogu Tintoretta i Posljednja večera, pripisana Palma Mlađem. Monumentalni barokni oltar rad je kipara Heinricha Meyringa i slikara Michelangela Morlaitera. U crkvi je pokopan škotski bankar John Law (16711729) poznat kao osnivač francuske Banque Générale, te Compagnie du Mississippi koji se nakon niza financijskih debakla po Americi skrasio u Veneciji i tu umro.

Izvori uredi