Duždeva palača

Duždeva palača (talijanski: Palazzo Ducale) je gotička palača na Trgu svetog Marka u Veneciji. Duždeva palača bila je rezidencija mletačkih duždeva.[1] Palača ima slikovita kamena pročelja na kojima je niz gotičkih arkada u donjem dijelu, te fina ornamentika s velikim monoforama u gornjem dijelu.

Duždeva palača
Palazzo Ducale
Pogled na Duždevu palaču na Trgu svetog Marka
Pogled na Duždevu palaču na Trgu svetog Marka
Pogled na Duždevu palaču na Trgu svetog Marka
Mjesto Venecija
Država  Italija
Vrijeme gradnje 1309. – 1424.
Vlasnik Grad Venecija
Tip građevine palača
Arhitektonski stil gotika
Arhitekti i izvođači radova
Arhitekt Filippo Calendari
Tehnički podaci
Broj katova 4
Koordinate: 45°26′02″N 12°20′24″E / 45.4339°N 12.34°E / 45.4339; 12.34
Duždeva palača na mapi Venecije
Duždeva palača
Duždeva palača
Web www.museiciviciveneziani

Duždeva palača je u najvećoj mjeri izgrađena od 1309. do 1424. godine, najvjerojatnije po projektu Filippa Calendaria. Nova palača, izgrađena je na mjestu starijeg utvrđenog objekta o kojem se pouzdano malo zna. Kipari Giovanni Bon i njegov sin Bartolomeo Bon isklesali su monumentalni kasnogotički ulaz u palaču Porta della Carta 1442. godine iz Piazzette.[1] Ova vrata vode do centralnog dvorišta palače.

Palača je bila teško oštećena u požaru 1574. godine, te obnovljena na način da se strogo držalo njezinog izvornog gotičkog izgleda, premda je bilo ideja da se podigne u potpuno novom neoklasicističkom duhu po projektu Palladija.[2] Palača ipak nije sva potpuno gotička, novi dio iz 16. stoljeća, kojim je palača povezana sa zatvorom (Piombi) preko Mosta uzdaha (Ponte dei sospiri) je renesansni.

Duždeva palača je službeno bila rezidencija mletačkog dužda, no u njoj su bile smještene i brojne političke institucije Mletačke Republike sve do Napoleonove okupacije grada i propasti Republike. Mletcima je upravljala aristokratska elita, ali su obični građani ipak imali mogućnost podnošenja (anonimnih) pismenih prigovora i žalbi koje su mogli anonimno ubaciti u Boccha di Leone (lavlja usta), nešto poput sandučića za žalbe. Žalbe i dojave građana ipak su se vrlo pažljivo provjeravale, u jednoj od soba palače Sala della Bussola, a ako bi se pokazale istinitima, bilo je i teških posljedica.

Danas je Duždeva palača muzej, unutar kojeg se nalaze vrlo vrijedne slike, freske, skulpture, namještaj i predmeti primijenjene umjetnosti. U palači su brojna djela: Tintoretta i Veronesea, Tiepola, Guardija i drugih velikih umjetnika, tako da je Duždeva palača jedan od najbolje posjećenih venecijanskih muzeja.[3]

Galerija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi