Razvod braka ili, jednostavnije, razvod u najširem smislu prestanak bračne zajednice u trenutku kada su oba bračna druga živa; od poništenja braka se razlikuje u tome što brak do trenutka razvoda ostaje valjanim, odnosno što uvijek može proizvoditi određene pravne efekte (prava, obaveze) po bračne drugove. Razvod kao instituciju poznaju brojne kulture širom svijeta, te se kroz historiju prakticirao u različitim oblicima. U suvremenom svijetu se najčešće sprovodi presudom suda ili odgovarajućeg državnog organa. U tim zemljama razvod reguliraju institucije porodičnog, odnosno bračnog prava.

Od pojma razvod valja razlikovati pojam rastave koji označava stvarni prekid zajedničkog života dvoje supružnika uz istovremeni formalni ostanak u braku. Nasuprot tome postoje situacije kada formalno razvedeni supružnici nastavljaju živjeti zajedno.

Za instituciju razvoda je karakteristično da mu se protivi Rimokatolička crkva, što je razlogom zbog čega je relativno kasno uveden u pravne sisteme katoličkih zemalja kao što su Italija, Španija, Portugal i Irska, odnosno što još uvijek ne postoji na Malti i na Filipinima.

Spoljašnje veze uredi