Publicitet (od latinskog glagola publicare = učiniti javnim, objaviti[1]) u prvom redu je pažnja koja se nekoj pojavi ili ličnosti pridaje u javnosti.[2]

Publicitet
Publicare
Antipušačka demonstracija u Jakarti
Antipušačka demonstracija u Jakarti

Publicitet u marketingu je jedan od alata koji se za razliku od propagande ne plaća, ali se njime također može stvoriti (ili zadržati) pozitivna slika o nečem ili nekom, kao i poduzeću, organizaciji i svim drugim stvarima i pojavama.[2] Provodi se putem masovnih medija, knjiga, ali i svim drugim sredstvima i manifestacijama koje okupljaju više ljudi, od konferencija za štampu, političkih demonstracija, predavanja, seminara, sportskih, vjerskih, umjetničkih do medicinsko - zdravstvenih manifestacija.

Pa čak i putem sudova i policije jer je bolje da se čuje da su nekog osudili ili uhapsili, nego da se ništa ne objavi i ništa ne zna. Brojne pop zvijezde služe se tim trikom.

HistorijaUredi

Za publicitet su znali još u Antičkom Rimu, o tom svjedoče artefakti iskopani u Ostiji i Pompejima.[3]

I tokom srednjeg vijeka postajala je neka vrst publiciteta, iako vrlo skučena i skromna, preko glasnika. Njegova važnost počela je rasti nakon pojave štampe krajem 15. vijeka.

IzvoriUredi

  1. pubblicare (talijanski). Vocabolario on line. http://www.treccani.it/vocabolario/pubblicare/. Pristupljeno 04. 04. 2017. 
  2. 2,0 2,1 publicitet (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=50997. Pristupljeno 04. 04. 2017. 
  3. pubblicità (talijanski). Treccani. http://www.treccani.it/enciclopedia/pubblicita/. Pristupljeno 04. 04. 2017. 

Vanjske vezeUredi