Sangkum Reastr Niyum (kmerski: សង្គមរាស្ត្រនិយម; kmerski izgovor: [saŋkum riəh niʔjum]; srpskohrvatski: "Zajednica običnih ljudi" (dosl.);[1] "Narodna socijalistička zajednica"), poznatija samo kao Sangkum, bila je politička organizacija koju je 1955. godine osnovao tadašnji kambodžanski kralj, Norodom Sihanouk.[2] Iako su članovi preferirali termin "pokret", Sangkum (koji je od svojih članova zahtijevao istupanje iz drugih stranaka) je u praksi funkcionirao kao politička stranka te je držao apsolutnu vlast u Kambodži od svog osnivanja do gašenja 1970. godine.

Sangkum Reastr Niyum
សង្គមរាស្ត្រនិយម
OsnivačNorodom Sihanouk
Osnivanje22. ožujka 1955.
Raspuštanje18. ožujka 1970.
PodmladakKraljevska kmerska socijalistička mladež
IdeologijaKmerski nacionalizam
Konzervativizam
Socijaldemokracija
Rojalizam
Budistički socijalizam
Politička pozicijacentar / desni centar

Sihanouk je formirao pokret nakon što je abdicirao u korist svog oca, Norodoma Suramarita, a sve kako bi si omogućio aktivno sudjelovanje u državnoj politici. Sangkum je inicijalno okupljao četiri desničarske, monarhističke stranke, među kojima su bile i Liberalna stranka te Lon Nolova Kmerska obnova.[3] Cilj Sangkuma bio je svrgnuti Demokratsku stranku s čelne pozicije i omogućiti princu Sihanouku kontrolu nad državnom politikom.

Iako je pokret nominalno zagovarao tzv. "kmerski socijalizam", u stvarnosti, ideološka podloga pokreta nije imala gotovo nikakve veze ni s marksizmom, ni s anglosaksonskom varijantom skrbničkog socijalizma. Sangkum je u suštini bila konzervativna organizacija koja je propagirala monarhizam i nacionalizam te je svoje članstvo okupljala upravo na toj platformi. Njezin "budistički socijalizam", kako je funkcionirala u praksi, zapravo je samo bila nominalna poveznica sa socijalizmom, dok je stranka isticala konzervativne društvene i vjerske ideje. S druge strane, ekonomski program stranke bio je izrazito socijalistički u prirodi, uz strogu državnu kontrolu, ali se zbog korumpiranosti sustava pretvorio u tzv. "ortački socijalizam", sličan "ortačkom kapitalizmu".[4]

Od prvog pojavljivanja na izborima 1955. godine pa na sva tri sljedeća izborna ciklusa, Sangkum je ostvarivao uvjerljive pobjede nad oponentima, osvajajući pristom maksimalan broj mjesta u Narodnoj skupštini. Iako je pokret doista imao podršku među narodom, ostaje činjenica da su ovakvi izborni rezultati bili direktna posljedica snažne i nasilne državne represije kako nad političkim oponentima, koji su u praksi eliminirani, tako i nad biračima, koji su često bili pod nadzorom tokom glasovanja.

Za razliku od većine drugih pokreta u Kambodži, Sangkum je unatoč činjenici da je okupljao nakoliko stranaka bio vrlo homogen pokret. Ideološki smjer stranke bio je većinski jasan, izuzev Sihanoukovog povremenog koketiranja s komunistima kako bi ostvario vlastite ciljeve. Međutim, sredinom 60-ih godina počela su se događati prva frakcioniranja, a koja su dovodila do postepene destabilizacije političkog sustava. Godine 1967. izbio je građanski rat između komunista i države, a daljnji pritisak što ga je na vanjskopolitičkom planu nametao Vijetnamski rat dodadno je naglašavao ionako kaotično stanje u državi.

Dana 18. ožujka 1970. godine, Narodna skupština je jednoglasno smijenila princa Sihanouka sa svih pozicija i dala izvanredne ovlasti Lon Nolu, koji će uskoro proglasiti Kmersku Republiku. Taj se čin uzima i kao čin gašenja Sangkuma.

Izborna historija uredi

Izbori Glasova % Mandata +/– Pozicija Vlada
1955. 630,625 82.7%
91 / 91
- 1. mjesto Vlada
1958. 1,646,488 99.9%
61 / 61
  30 1. mjesto Vlada
1962. N/A 100.0%
77 / 77
16 1. mjesto Vlada
1966. N/A 100.0%
82 / 82
5 1. mjesto Vlada

Reference uredi

  1. Headly, Robert K.; Chhor, Kylin; Lim, Lam Kheng; Kheang, Lim Hak; Chun, Chen. 1977. Cambodian-English Dictionary. Bureau of Special Research in Modern Languages. The Catholic University of America Press. Washington, D.C. ISBN 0-8132-0509-3
  2. Dommen, A. The Indochinese experience of the French and the Americans, Indiana University Press, 2001, str.318
  3. Kiernan, B. How Pol Pot came to power, Yale University Press, 2004, str.158
  4. Ross, R. Library of Congress Country Studies: Cambodia - Domestic Developments, 1987