Farafangana je gradić od 25.046 stanovnika [1] na jugoistoku Madagaskara, administrativni centar Regije Atsimo-Atsinanana [2] i Distrinkta Farafangana u Provinciji Fianarantsoa.

Farafangana
Farafangana
Koordinate: 22°49′S 47°49′E / 22.817°S 47.817°E / -22.817; 47.817
Država  Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Atsimo-Atsinanana
Visina 10
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 25,046 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Farafangana na mapi Madagaskara
Farafangana
Farafangana
Farafangana na karti Madagaskara

Grad je sjedište rimokatoličke dijeceze Fianarantsoa koji vodi biskup Benjamin Marc Ramaroson.

Većina stanovništvo Farafangane su pripadnici malagaških naroda Antefasi, Bara i Zafisoro.

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Farafangana se nalazi na jugoistoku Madagaskara na obali Indijskog oceana, leži južno od ušća rijeke Manampatrana na raskršću nacionalnih puteva 12 i 27.

Farafangana je udaljena oko 853 km od glavnog grada Antananarivo. Farafangana ima oceansku klimu, sa primjesama tropske, prosječna dnevna temperatura je oko 27 °C ali može varirati od 10 °C do 32 °C.

Transport, Privreda uredi

Farafangana ima malu luku na umjetnom Kanalu Pangalanes dugom oko 600 km koji je plovni put za manje brodove duž istočne obale Madagaskara, po kojem je moguće doploviti do luke Toamasina na sjever.

Grad ima i mali Aerodrom Farafangana (IATA: RVA ICAO: FMSG) koji ima liniju sa glavnim gradom Antananarivo. Sa ostalim gradovima na istočnoj obali povezan je nacionalnim putem 12, a sa unutrašnjošću putem 27.

Najveća atrakcija Farafangana je Nacionalni park Manonbo, jedna od posljednjih očuvanih tropskih šuma na jugoistoku Mdagaskara[3], udaljen oko 30 km južno od grada, sa brojnim lemurima.

Bilješke uredi

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi