Zafisoro (narod)

Zafisoro su jedan od najmanjih, od 18 naroda Madagaskara, od 91.000[1] pripadnika koji žive na jugoistoku otoka uz obale Indijskog oceana u Regiji Atsimo-Atsinanana.

Zafisoro
Ukupna populacija

91.000[1]

Regioni sa značajnim brojem pripadnika
 Madagaskar
Jezik/ci
malagaški
Religija
AnimizamKršćanstvo
Srodne etničke grupe
Malgaški narodi

Zafisoro kao i većinski Merine, govore malagaški makrojezik, ali svojim dijalektom.

Historija uredi

 
Karta rasprostranjenosti malgaških etničkih grupa

Zafisoro su vrlo mala etnička skupina koja najvjerojatnije vodi porijeklo od afričkih emigranata koji su na Madagaskar doplovili u 15. vijeku, tad su zajedno sa svojim susjedima Antefasijima činili jednu cjelinu.

Do njihovog razdavajanja došlo je krajem 16. odnosno početkom 17. vijeka, kad su njihovi zajednički kraljevi Isoro i Andriambolanoni vladali su u Farafanganom i okolicom.[2] Potomci Andriambolanonija osnovali su svoju dinastiju koja je vladala malim plemenskim Kraljevstvom Antefasi, a potomci Isora, osnovali su svoju dinastiju i vladali svojim Kraljevstvom Zafisoro.[2] Zafisoro na malagaškom znači djeca Isora.[2] Otada su Zafisoro i Antefasi bili u stalnim sukobima zbog teritorija, i postali vremenom dva naroda.

I Zafisori su kao i njihovi susjedi Antefasi mirno su prihvatili vlast merinske kraljice Ranavalone I. početkom 19. vijeka, jer im se to učinila kao izvrsna prilika da dokinu svoje vječne međusobne sukobe. Jedini uvjet koji su postavili Zafisori bio je da se i njima dozvoli mogućnost kao i prije toga Antefasijima da sami odaberu kraljičinog guvernera koji je trebao njima upravljati iz njihove pristolnice Mahamanina. Ranavalona je prihvatila taj zahtjev Zafisora, i postavila za guvernera Rainilaitafika, koji je stigao sa vojskom u Mahamaninu 1830.[3] Tako su Zafisoriji uklopljeni u Kraljevstvo Merina. U septembru 1990., ponovno su obnovljeni granični sukobi između Zafisora i Antefasija, tako da je oktobra poginulo 40 ljudi, nakon toga sklopljen je ugovor o nenapadanju.[4] Ipak i nadalje tinja rivalitet između njih, i dovoljna je mala svađa oko polja riže, da ponovno izbije sukob.

Geografska rasprostranjenost uredi

Teritorij naroda Zafisoro nalazi se na jugoistočnoj obali Madagaskara u Regiji Atsimo-Atsinanana južno od grada Farafangana do Rezervata prirode Manombo. Njihovi sjeverni susjedi su Antefasi, zapadni Bare i južni Antesake.

Veze uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Zafisoro of Madagascar (engleski). Joshua project. Pristupljeno 16. 10. 2011. 
  2. 2,0 2,1 2,2 bako loisir (francuski). Bako Loisir. Pristupljeno 16. 10. 2011. [mrtav link]
  3. Les relations Zafisoro - Merina (francuski). Courrier de Madagascar. Pristupljeno 16. 10. 2011. [mrtav link]
  4. Janine Ramamonjisoa. L'ethnicisation des rapports sociaux à Madagascar (suite) (španjolski). L'Express de Madagascar. Pristupljeno 16. 10. 2011.