Kanal Pangalanes

Kanal Pangalanes poznatiji po svom francuskom imenu Canal des Pangalanes je plovni put na istočnoj obali Madagaskara, od Farafangane na jugu do Toamasine na sjeveru.

Kanal Pangalanes
Canal des Pangalanes
Država  Madagaskar

Historija uredi

Kanal Pangalanes podignut je za vrijeme francuske kolonijalne uprave početkom 20. vijeka, kad je guverner bio general Joseph Gallieni. Taj kanal ukupne dužine oko 600 km, podignut je tako, da su povezana sva prirodna jezera (kojih je puno) uz obale Indijskog oceana) i rijeke Istočnog sliva.[1]

Plovnost uredi

 
Čamac na kanalu Pangalanes

Kanal Pangalanes se obzirom na karakteristike plovidbe može podijeliti u 3 dijela; [2]

  • sjeverni dio: od Toamasina do Vatomandrija, je najbolje održavani dio kanala sa najdubljim vodama. Od riječne luke u Toamasini, koja je udaljena 2.5 km od centra grada, postoje brojne brodske linije, kako za turiste, tako i za uobičajeni domaći prijevoz prema brojnim destinacijama; Ankanin’ni Nofi, Jezero Ampitabe, Ambila-Lemaitso, Manambato, Jezero Rasoabe i za grad Vatomandri.[3]
  • centralni dio: od Mahanoro do Mananjarija, na njemu mogu ploviti manja plovila za kombinirani prijevoz robe i putnika, tako da postoji čitav niz malih prijevoznika koji voze turiste od Mahanora do Mananjarija.
  • južni dio: od Mananjarija do Vohipena, sastavljen je od uskih i plitkih kanala, koji omogućuju plovidbu samo kanuima i splavima, tako da je za turiste moguće ploviti samo oko grada Manakara.

Kanal Pangalanes povezuje brojne rijeke i potoke Istočnog sliva, najveće (od sjevera prema jugu) su; Ivondro, Rianila, Sakanila, Mangoro, Masora, Mananjari, Faraoni, Matitanana i Manampatrana.[4]

Izvori uredi

  1. Randriamamonjy F. (2009). Trano Printy Fiangonona Loterana Malagasy. ur. Histoire de Madagascar 1895-2002. str. 58. 
  2. „Le canal des Pangalanes, canal nature”. Madagascar, l'Île Continent. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-08. Pristupljeno 21/06/2011. 
  3. „Transport in Canal des Panganales”. lonely planet. Pristupljeno 21/06/2011. 
  4. R.H. Hughes et al (1992). „Wetlands of the Coastal Plain, Pangalanes-East Lagoon Complex”. A Directory of Africa Wetlands - Madagascar, Ramsar Sites Information Service. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-04. Pristupljeno 2011-10-23. 

Eksterni linkovi uredi