Alexander Cartwright

Alexander Joy Cartwright 17.4. 182012.7. 1892.) bio je američki inženjer koga je američki Kongres 3.6. 1953. službeno proglasio pronalazačem bejzbola.

Alexander Cartwright.

Cartwright, koji je po struci bio bankovni službenik, je radio u vatrogasnoj brigadi New York Knickerbockers, čiji su članovi slobodno vrijeme kratili igrajući town ball - preteču bejzbola - na praznom zemljištu na Manhattanu. Kada je igralište zatvoreno, Cartwright je 1845. došao na ideju da se igre održavaju u parku Elysian Fields u Hobokenu, mjestu u državi New Jersey, s druge strane rijeke Hudson. Kako bi prikupili sredstva za najam zemljišta, Cartwright i njegovi prijatelji su 23.9. 1845. osnovali klub pod nazivom New York Knickerbockers, a za njega je Cartwright napisao pravila, koja će postati poznata pod nazivom Knickerbockerska pravila. Po njima je 19.6. 1846. održana prva bejzbol utakmica u historiji.

Cartwright je za vrijme zlatne groznice otišao u Kaliforniju 1849. godine. Tamo se nastojao obogatiti, ali su ga užasnule epidemije kolere i drugih bolesti koje su desetkovale kopače zlata. Zbog toga je odlučio napustiti Kaliforniju i otići na Havaje, gdje se nadao blagotvornom efektu lokalne klime. Tamo je postao jedan od najuglednijih građana, osnovavši biblioteku i vatrogasnu službu, te vodeći financije havajske kraljevske porodice. Godine 1852. je na Havajima osnovao prvu bejzbol ligu.

Vanjske veze uredi