Holly Woodlawn – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Id (razgovor | doprinos)
Nova stranica: {{Glumac/ica | bgcolour = lavender | name = Holly Woodlawn | image = Hollyw.jpg | imagesize = 200px | caption = | birthname = Haroldo Santiago Fra...
(nema razlike)

Verzija na datum 28 mart 2007 u 04:23


Holly Woodlawn (rođena kao Haroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl, 26. oktobra, 1946.) - američka transrodna glumica i jedna od Warholovih superzvezdi.

Holly Woodlawn
Datoteka:Hollyw.jpg
Ime po rođenjuHaroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl
Rođenje 26. oktobar, 1946.
Juana Diaz, Puerto Rico
Zvanični sajt [1]
Značajne uloge Holly u Trash
IMDb profil

Biografija

Holly came from Miami, F.L.A.
Hitch-hiked her way across the USA
Plucked her eyebrows on the way
Shaved her legs and then he was a she
She says, Hey babe
Take a walk on the wild side

Lou Reed, Walk on the Wild Side

Rođena je u Portoriku od majke Portorikanke i oca Amerikanca, nemačkog porekla.

Ime Holly odabrala je po junakinji Capotejeve priče Breakfast at Tiffany’s. Godine 1969. dodala je prezime Woodlawn, kada je videla znak sa tim natpisom u tada veoma popularnoj američkoj seriji I Love Lucy.

Andy Warhola upoznaje za vreme snimanja filma Flash u Factory-u. Preko njega upoznala je i Jeckie Curtis u čijoj predstavi Heaven Grand in Amber Orbit je dobila ulogu 1969. Iste godine glumila je u filmu Paula Morrisseya, Trash. Naredne godine bila je obaveštena da George Cukor, uz podršku drugih, pokreće kampanju u Academy of Motion Picture Arts and Sciences da je nominuju za Oscara. Kampanja neće imati uspeha.

Maja 1971. Woodlawn dolazi na mesto Candy Darling u La Mama Theatre u predstavi Vain Victory, koju je napisala i režirala Jeckie Curtis.

Godine 1976 seli se u San Francisco. U narednim godinama nastavila je da ima cameo pojave u filmovima i predstavama. Godine 1982. bila je angažovana kao trenerica Dustina Hoffmana, koga je učila kako da se ponaša kao žena za film Tootsie. Posle Warholove smrti često se pojavljuje u dokumentarcima u kojima govori o njegovom životu i uticaju.

Početkom 2000-ih pojavljivala se u veoma uspešnim kabareima u New Yorku i Los Angelesu, koji su govorili o njenom životu.

Nepotpuna filmografija

Poslednji film koji je snimila je Alibi, koji treba da se pojavi 2007. godine.

External links