Porporela je najpoznatiji i najopjevaniji dio dubrovačkog starog grada i omiljeno kupalište.

NazivUredi

Naziv Porporela izvedenica je latinske riječi purpure, što prevedeno na hrvatski znači umjetni niz grebena, školjića, stijena ili obala građena od niza grebena. Prvi se put spominje u venecijanskim izvorima 26. siječnja 1281., a u Dubrovniku se 1367. spominje pod nazivom porporaria. Iz te je riječi nastala izvedenica i današnji naziv Porporela.[1]

PovijestUredi

 
Natpis na stijeni izbačenoj olujnim nevremenom

Po nalogu pomorsko-lučke uprave iz Trsta (Italija), koja je u tom razdoblju bila pod vlašću austro-ugarske vlade, godine 1873. započinju radovi na lukobranu Porporela.

Godine 1879. jako je olujno nevrijeme praćeno velikim valovima na Porporelu izbacilo kamen mase 3159 kilograma, koji je potom ugrađen u lukobran[2], a danas predstavlja svojevrsnu atrakciju.

Porporela danasUredi

 
Porporela u prosincu

Danas je Porporela omiljeno okupljalište mladih Dubrovčana i gostiju Dubrovnika. Na Porporeli se organiziraju koncerti, razne pučke zabave i sportska natjecanja.

Najpoznatije sportsko natjecanje je vaterpolska Divlja liga, u kojoj nastupaju amaterski klubovi dubrovačkih plaža i kupališta, a VK Porporela je pobjednik natjecanja u sezoni 2007. godine.

Najpoznatija pučka zabava je "Noć Porporele", a sav prihod sa zabave namijenjen je u humanitarne svrhe.

Porporela danas ima svoju udrugu, Republiku i kneza na čelu Republike. Donedavni knez Mladen Beš smijenjen je, a titulu novog kneza ponio je Milan Čejović.

SportUredi

  • VK Porporela - amaterski vaterpolo-klub, sudionik Divlje lige, pobjednik u sezoni 2007. godine.
  • VK Uvalica - amaterski vaterpolo-klub, sudionik Divlje lige.
  • VK Porat Profundis - amaterski vaterpolo-klub, sudionik Divlje lige.

IzvoriUredi

  1. Antun Ničetić - Pronicanje u prošlost: Neke nove spoznaje o valobranu Kaše i Porporeli (Originalni znanstveni rad)
  2. Bego-Urban, Melita, Škrinja uspomena (Dubrovački jezični pabirci), 1. izd., Humanitarno društvo Župe dubrovačke, Zagreb, 2010., ISBN 978-953-99329-5-2, str. 296.

Vanjske povezniceUredi

Službene stranice udruge Porporela Arhivirano 2007-11-28 na Wayback Machine-u