Pomona Sprout je (rođena 15. maja) fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je profesorica Travarstva i predstojnica doma Hufflepuffa u Hogwartsu. Ona je zdepasta i vesela vještica koja nosi otrcanu pelerinu prekrivenu zemljom i pohabani šešir.

Pomona Sprout
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Chamber of Secrets
Autor J. K. Rowling
Portratirao/la Miriam Margolyes
Detalji
Vrsta čovjek
Spol žena
Rođenje 15. svibnja (godina nepoznata)
Zanimanje Profesorica Travarstva u Hogwartsu (do cca. 2014.)
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomHufflepuff
VjernostRed feniksa

Profesoricu Sprout je glumila britanska glumica Miriam Margolyes.

Njezino najveće dostignuće u romanima o Harry Potteru je bila priprema soka od mandragore za 'oživljavanje' žrtava baziliska u Harry Potteru i Odaji tajni. Pojavila se i u Harry Potteru i Plamenom peharu kad je napravila veliku količinu sredstva protiv akni, a kasnije iste godine je bila izabrana da tješi Amosa Diggoryja i njegovu suprugu nakon što je njihov sin, pripadnik Hufflepuffa, Cedric Diggory poginuo.

U Harry Potteru i Redu feniksa je podržala priču Harry Pottera o Voldemortovom povratku u svoje tijelo. Kao i mnogi drugi profesori u Hogwartsu, nije podnosila Dolores Umbridge i trudila se ne obazirati se na njene zapovijedi i odredbe. To je potvrdila kad je Gryffindorima dodijelila dvadeset bodova zato što joj je Harry dodao kantu za zalijevanje.

Nakon bitke u Hogwartsu u Harry Potteru i Princu miješane krvi profesorica Sprout je poslala učenike natrag na spavanje i prisustvovala je sastanku s Minervom McGonagall, Filiusom Flitwickom, Horaceom Slughornom i Rubeusom Hagridom na kojem se govorilo o budućnosti Hogwartsa. Profesorica Sprout je jedna od zagovaratelja ideje da Hogwarts ostane otvoren nakon Dumbledoreove smrti. Podržavala je i prijedlog da Dumbledore bude pokopan na zemljištu škole.

Vanjske veze uredi