J. K. Rowling

J. K. Rowling

Rowling na Uskršnjem primanju u Bijeloj kući, 2010
Biografske informacije
Rođenje Joanne Rowling
31. jul 1965. (1965-07-31) (dob: 54)
Yate, Gloucestershire, Engleska
Pseudonim J. K. Rowling
Robert Galbraith
Supružnik Jorge Arantes (vj. 1992–95)
Neil Murray (vj. 2001–present)
Djeca 2 kćeri, 1 sin
Obrazovanje
Alma mater University of Exeter
Zanimanje književnica
Opus
1997–present
Književne vrste Fantasy, tragikomedija, kriminalistički žanr
Jezik engleski
Znamenita djela
Potpis
JKRowlingsignature.png
Web-stranica
jkrowling.com

Džoana „Džo“ Mari (engl. Joanne "Jo" Murray), devojačko Rouling (engl. Rowling), poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) (engl. J. K. Rowling; Bristol, 31. jul 1965) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru.

BiografijaUredi

Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru (engl. University of Exeter) 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.

Hari PoterUredi

Glavni članak: Hari Poter

Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard.

Džoana „Džo“ Mari (☃☃), devojačko Rouling (☃☃), poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Roulingostala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

Kasniji radUredi

Prvu knjigu posle Hari Poter serijala Roulingova je objavila u septembru 2012. godine. To je bio roman za odrasle „Upražnjeno mesto“. Veoma uspešno je prodavan u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde ga je za tri nedelje kupilo milion ljudi[1]. U Srbiji, roman je objavila izdavačka kuća Evro-đunti, a prevodioci su bili Vesna i Draško Roganović, koji su preveli i knjige o Hariju Poteru. „Upražnjeno mesto“ je bila najprodavanija knjiga na Beogradskom sajmu knjiga 2012.[1][2][3]. Uprkos velikom komercijalnom uspehu, roman je dobio mešovite kritike[4][5].

Sledeća knjiga koju je Roulingova napisala bila je kriminalistički roman „Zov kukavice“. Objavila ju je u aprilu 2013, pod pseudonimom Robert Galbrejt[6]. Da je ona pravi autor otkrilo se tek u julu iste godine[7]. „Zov kukavice“ je prvi deo serijala, koji će spisateljica nastaviti da objavljuje pod pseudonimom[8].

DjelaUredi

Hari Poter serijal:

Dodaci Hari Poter serijalu:

  • Fantastične zveri i gde ih naći (2001)
  • Kvidič kroz vekove (2001)
  • Priče Barda Bidla (2008)

Drugi romani:

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi