Harry Potter and the Chamber of Secrets

(Preusmjereno sa stranice Harry Potter i Odaja tajni)

Harry Potter i odaja tajni je nastavak Harry Pottera i Kamena mudraca, odnosno druga iz serije sedam knjiga o Harry Potteru. Knjiga je objavljena 2. jula 1998.

Harry Potter i Odaja tajni
Autor(i)J. K. Rowling
Naslov prijevoda
  • Harry Potter i Odaja tajni
  • Hari Poter i Dvorana tajni
IlustratorMary GrandPré
Jezikengleski
SerijaHarry Potter
Žanr(ovi)fantastika
IzdavačBloomsbury
Datum izdanja2. juli 1998.
Stranica272
ISBNISBN 953-6450-51-8
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Harry Potter and the Philosopher's Stone Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Radnja

uredi

Harry provodi još jedne ljetne praznike kod Dursleyevih. U Kalinin prilaz dolazi kućni vilenjak Dobby koji ga upozorava da će biti u smrtnoj opasnosti ako se vrati u Hogwarts. Harry je, unatoč Dobbyjevom upozorenju, odlučan u svojoj namjeri da se vrati, ali ga Dobby pokušava zaustaviti koristeći magiju (što Harrya dovodi u nevolju). Dursleyevi zaključavaju Harryeve knjige i čarobni štapić, ali u pomoć dolaze braća Weasley (Fred, George i Ron) u letećem automobilu svog oca. Nakon ljeta provedenog u Jazbini Weasleyevi i Harry odlaze na peron 9¾ kako bi se ukrcali na voz za Hogwarts. Harry i Ron ne uspijevaju proći kroz zid koji vodi do perona pa u trenutku očaja uzimaju leteći automobil kojim dolaze do škole. Pri slijetanju je, zbog pada na Napadačku vrbu, pukao Ronov štapić, a polusvjesni automobil je pobjegao u Zabranjenu šumu.

U novoj školskoj godini Harry je u središtu pažnje troje ljudi: novog, nesposobnog, profesora Obrane od mračnih sila, Gilderoya Lockharta; mladog obožavatelja Colina Creeveya; i Ronove mlađe sestre, Ginny Weasley kojoj se Harry sviđa. Sve kreće po zlu kada netko otvori Odaju tajni iz koje izlazi čudovište koje napada učenike bezjačkog porijetka i skamenjuje ih. Prema legendi, Odaju je sagradio Salazar Slytherin i može je otvoriti samo njegov pravi baštinik kako bi 'očistio' Hogwarts od učenika koji nisu čistokrvni. Mnogi su smatrali da je baštinik Harry, pogotovo nakon što je otkriveno da može razgovarati sa zmijama, što je mogao i sam Slytherin. Harry, Ron i Hermione tokom većeg dijela romana pokušavaju otkriti tko je pravi Slytherinov baštinik.

Tokom godine se povećava broj napada i sve više skamenjenih osoba, uključujući i Hermionu, završava u bolničkom krilu. Kao vrhunac, na jednom od zidova je osvanula poruka da je Ginny Weasley odvedena u Odaju gdje će "njezin leš zauvijek ležati". Uz Ronovu pomoć Harry pronalazi ulaz u Odaju tajni gdje saznaje da je Ginny otvorila Odaju pod utjecajem Lorda Voldemorta, odnosno sjećanja na njega koje je bilo pohranjeno u njegovom starom dnevniku.

Sjećanje na Voldemorta (Toma Riddlea) sve više jača dok krade životnu energiju od Ginny. Pokušava ubiti Harrya nahuškavanjem baziliska na njega, ali Dumbledore šalje Fawkesa, svog feniksa, da odnese Harryu Razredbeni klobuk u iz kojeg Harry izvlači mač Godrica Gryffindora. Fawkes osljepljuje baziliska i Harry ga ubija mačem. Riddleov dnevnik je uništen i Ginny se vraća u život. Skamenjeni učenici se također osvješćuju uz pomoć mandragora profesorice Sprout. Dnevnik je bio u posjedu Luciusa Malfoya, koji ga je uspio krišom podvaliti Ginny, ali za to nije bilo dokaza.

Harry ponovno susreće Dobbya, koji mu otkriva da radi za obitelj Malfoy i da zna za njihovu podvalu. Harry se sažali nad Dobbyem i sjeti se kako bi mu mogao pomoći - ostatke dnevnika zamata u jednu od svoji čarapa i daje ih Luciusu koji odmota dnevnik i čarapu baci na Dobbya. Ta je čarapa zbog Luciusove nesmotrenosti postala dar odjeće koji je oslobodio Dobbya. Dobby ostaje zahvalan Harryu i čak ga štiti od Luciusovog ispada bijesa.

Harry je zabrinut zato što ne zna je li trebao biti Slytherin, ali Dumbledore ga razuvjerava govoreći mu da ljude određuju njihovi izbori i da ne bi mogao izvući Gryffindorov mač da nije pravi pripadnik doma Gryffindora.

U međuvremenu su Harry i Ron razotkrili i prijevaru Gilderoya Lockharta koji je brisao pamćenje drugim ljudima i prisvajao njihova djela. Lockhart je završio u bolnici svetog Munga nakon što je na Harryu i Ronu pokušao izvesti čaroliju brisanja pamćenja pomoću Ronovog slomljenog štapića.

Također, saznaje se da je Hagrid bio isključen iz škole, kao i razlog zbog toga. Naime, bio je osumnjičen da je otvorio Odaju tajni i da je oslobodio baziliska iz nje. U ovoj knjizi, 1993. godine, kada je Odaja tajni ponovo otvorena i kada su napadi dostigli vrhunac, Hagrid biva uhapšen i poslan u Azkaban. Na kraju, kada se istina otkrila, Hagrid je pušten i sprana je ljaga s njegovog imena.