Minerva McGonagall

Minerva McGonagall (r. 4. oktobra) je imaginarni lik iz serije romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Na početku priče je zamjenica ravnatelja u školi vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu, predstojnica doma Gryffindora i profesorica Preobrazbe koju je počela predavati u decembru 1956. McGonagallica smatra preobrazbu najtežom i najzahtjevnijom granom magije.

Minerva McGonagall
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Philosopher's Stone
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Maggie Smith
Detalji
Vrsta čovjek
Spol žena
Rođenje 4. listopada (godina nepoznata)
Ujedinjeno Kraljevstvo Caithness, Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanje
Bračni drug(ovi) Elphinstone Urquart
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomGryffindor
Krvpolukrvna
VjernostRed feniksa

Profesorica McGonagall ima crnu kosu koju skuplja u punđu. J.K. Rowling je rekla da ima 70 godina. Nosi četvrtaste naočale koje se slažu sa šarama mačke u koju se može pretvoriti (prof. McGonagall je animagus - vještica koja se može pretvoriti u životinju). Voli karirane uzorke, vjerojatno zbog svog škotskog porijekla; čak je i njena svečana pelerina od tkanine kariranog uzorka. Profesorica McGonagall je podržavala Albusa Dumbledorea i još je uvijek članica Reda Feniksa. Njeno ime dolazi od imena rimske božice mudrosti, Minerve.

Prof. McGonagall u filmovima o Harry Potteru glumi Maggie Smith.

Uloga u priči

uredi

Minervu McGonagall prvi put susrećemo u prvom poglavlju Harry Pottera i kamena mudraca kada se susreće s Albusom Dumbledoreom u Kalininom prilazu. Odmah je pokazano da je ona Animagus: cijeli je dan sjedila na kamenom zidu u obličju mačke. U tom poglavlju možemo vidjeti i većinu njezinih osobina: brigu (brine se kad joj Dumbledore otkrije gdje će ostaviti Harrya); otresitost (kritizira mnoge osobe, uključujući i Hagrida; i inteligenciju. McGonagallica vodi ceremoniju svrstavanja u Hogwartsu. Od učenika zahtijeva poštovanje.

Prof. McGonagall voli metloboj i ,kao predstojnica doma Gryffindora, zanima se za napredak ekipe svog doma u metloboju. U prvoj je knjizi, nakon što je vidjela kako Harry majstorski leti na metli preporučila je da on postane novi tragač, iako mu kao učeniku prve godine ne bi bilo dozvoljeno igranje metloboja.

Često je Harryu znala natuknuti neke stvari koje bi mu kasnije pomogle, pa mu je tako na petoj godini rekla da Ministarstvo magije nadzire sve načine komunikacije u Hogwartsu i izvan njega. U to je vrijeme bila i članica osoblja koja je najviše pokazivala da ne voli Dolores Umbridge, ali nije je se bojala. Svi su Umbridgičini pokušaji miješanja u posao prof. McGonagall neslavno propali. Tokom Umbridgeičine 'vlasti' u Hogwartsu, profesorica McGonagall je jednom promatrala Peevesa kako pokušava odvrnuti veliki kristalni luster i usput mu je šapnula da se "odvrće na drugu stranu". Posudila mu je i svoj štap za hodanje kojim je on udarao Umbridgeicu dok je ova napuštala Hogwarts.

Nakon smrti Albusa Dumbeldorea prof. McGonagall je ponovno postala ravnateljica Hogwartsa.

Vanjske veze

uredi
Minerva McGonagall
lik iz serijala o Harryju Potteru
Profesorske dužnosti u Hogwartsu
Prethodi:
Albus Dumbledore
Profesorica Preobrazbe
cca. 1965.1998.
Slijedi:
nepoznat
Službene dužnosti u Hogwartsu
Prethodi:
Albus Dumbledore
Ravnateljica Hogwartsa
(vršiteljica dužnosti)

8. svibnja 1993.29. svibnja 1993.
Slijedi:
Albus Dumbledore
Prethodi:
Albus Dumbledore
Ravnateljica Hogwartsa
(vršiteljica dužnosti)

30. lipnja 1997.1. rujna 1997.
Slijedi:
Severus Snape
Prethodi:
Severus Snape
Ravnateljica Hogwartsa
2. svibnja 1998.danas
Trenutno na položaju