Petak je peti dan sedmice, koji se nalazi između četvrtka i subote.

U većini zemalja sa petodnevnom radnom nedeljom, petak je poslednji radni dan pre vikenda i samim tim se gleda kao razlog za proslavu i rasterećenje, što je u SAD-u dovelo do izraza TGIF (skraćenice za Thank God It's Friday) - Hvala Bogu, petak je. Petak je i inspiracija za istoimeni lanac restorana. U nekim kancelarijama, radnicima je dopušteno da nose manje formalnu odeću petkom, što je poznato kao Casual Friday ("Opušteni petak").

U Islamu, petak je dan javnog obožavanja u džamijama. U nekim islamskim zemljama, sedmica počinje nedeljom, a završava se subotom, baš kao i jevrejska i hrišćanska nedelja. U ostalim zemljama, kao što su Iran i Avganistan, sedmica počinje subotom a završava se petkom.

Jevrejski sabat počinje zalaskom sunca u petak i traje do zalaska sunca u subotu.

U Hrišćanstvu, petak pre Vaskrsa se slavi kao Veliki petak da označi Isusovo raspeće. Neki Hrišćani se uzdržavaju da jedu meso petkom, i često jedu ribu.

U nekim kulturama, petak se smatra nesrećnim, pogotovo ako je petak trinaesti, gde je 13 nesrećni broj. Nekoliko istorijskih nepogoda koje su se dogodile na petak su poznate kao Crni petak.

Spoljašnje poveznice uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Friday
 Potražite izraz petak u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.