Kanibalizam

(Preusmjereno sa stranice Kanibal)

Kanibalizam je u užem smislu naziv za čin kojim ljudska bića kao hranu konzumiraju meso i druge dijelove tijela drugih ljudskih bića. Originalni naziv potječe od riječi Caníbalis, kojom su Španci opisivali Karaibe,[1] narod u Zapadnim Indijama poznat po prakticiranju kanibalizma.[2] U užem smislu se za kanibalizam koristi i izraz antropofagija, odnosno ljudožderstvo.

Marble statue of naked woman eating a human leg with a child watching at her feet
Leonhard Kern: Kanibalizam, 1650

Kanibalizam se kao izraz proširio i u zoologiju gdje označava čin kojim neke životinje proždiru pripadnike vlastite vrste, uključujući i konzumaciju seksualnih partnera.

Kanibalizam se kod ljudi pojavljuje gotovo kroz cijelu historiju, a najčešći razlog je glad. Ponekad se prakticira kod pojedinaca kojima donosi gurmanski užitak ili ispunjava seksualne i druge fantazije, kao što je slučaj kod serijskih ubica Jeffreya Dahmera i Alberta Fisha. Neke zajednice, pak, prakticiraju kanibalizam iz religijskih razloga, pri čemu starija antropološka literatura zna razlikovati endokanibalizam - odnosno konzumaciju mesa preminulih pripadnika vlastite zajednice u svrhu "stapanja s njihovim duhovima" te egzokanibalizma - konzumaciju mesa pripadnika drugih zajednica, najčešće neprijatelja ubijenih u ratu, kojima se tako "preuzima snaga".

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. „Cannibalism Definition”. Dictionary.com. 
  2. "Cannibalism (human behaviour)", Encyclopædia Britannica.

Eksterni linkovi uredi