Pavle Goranović

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezična standardizacija, preuređivanje, reorganizacija ili usklađivanje sa standardima srpskohrvatske Wikipedije.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Pavle Goranović crnogorski književnik, rođen je 5.4.1973. godine u Nikšiću. Bavi se poezijom, prozom, esejistikom.

Direktor je Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću- Odsjek za filozofiju.

Objavio je sljedeće knjige: Ornamentika noći (1994), Čitanje tišine (1997), Knjiga privida (2002), Kako mirišu knjige (2008), Tin Ujević i Crna Gora (2008), Cinober (2009), Grad punog mjeseca (2014), Imena čežnje (2015).

Za književno stvaralaštvo dobio je niz priznanja i nagrada. Između ostalih dobitnik je Nagrade Risto Ratković[1], za najbolju knjigu poezije objavljenu u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj – za 2009. godinu i Nagradu Vito Nikolić za najboljeg crnogorskog lirika u 2010/2011. godini.

Nagrađen je Državnom nagradom Miroslavljevo jevanđelje[2] u 2014. godini za najbolje književno, istoriografsko, etnografsko i publicističko djelo objavljeno u Crnoj Gori u prethodne tri godine.

Knjige i književni radovi su mu prevođeni na više jezika (engleski, njemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, bugarski, švedski, albanski, hebrejski...).

Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i ex-jugoslovenske poezije i kratke priče, te u antologijama New European Poets (Sjedinjene Američke Države), Antologija poezije slovenskih zemalja itd.

Priredio je izbore iz savremene crnogorske književnosti koji su objavljeni u Italiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Član je domaćih i međunarodnih književnih organizacija (CDNK[3], Crnogorski PEN centar[4]).

Bio je urednik i umjetnički direktor kulturnih manifestacija i festivala, član žirija za dodjelu pojedinih domaćih i međunarodnih književnih nagrada, predsjednik žirija Državne nagrade Oktoih za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Bio je predstavnik Crne Gore u Komitetu za obrazovanje pri Savjetu Evrope u Strazburu, kao i član Savjeta za kvalifikacije.

Učestvovao je na više značajnih međunarodnih konferencija iz oblasti kulture i obrazovanja.

Bio je član Savjeta Pokreta za nezavisnu Crnu Goru.

Bio je predstavnik Crne Gore u Programskom savjetu, a sada je član Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura[5], međunarodne organizacije koja promoviše očuvanje kulturnih vrijednosti i tradicije na prostoru slovenskih zemalja. Član je Nacionalnog savjeta za kulturu.

Od 2003. do 2010. godine bio je savjetnik Predsjednika Vlade Crne Gore.

Godine 2010. imenovan je za direktora Zavoda za školstvo Crne Gore.

Od 18. marta 2015.godine do 28.novembra 2016.godine bio je Ministar kulture u Vladi Crne Gore.

Od novembra 2016.godine do marta 2017.godine bio je Poslanik u Skupštini Crne Gore.

Od decembra 2013. član je Odbora za književnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti[6] izabran je 18. decembra 2015. godine.

  1. [1]
  2. [2]
  3. [3]
  4. [4]
  5. [5]
  6. [6]