Pamplona (baskijski: Iruñea ili Iruña) glavni je grad španjolske autonomne zajednice Navarre.

Pamplona
Iruñea/Iruña
Plaza del Castillo
Plaza del Castillo
Plaza del Castillo
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Vlast
 - gradonačelnica Yolanda Barcina Angulo (Unión del Pueblo Navarro/Nafar Herriaren Batasuna)
Površina
 - Ukupna 23.55 km2
Stanovništvo (2006)
 - Grad 195,769
 - Gustoća 8,516.73 st/km2
Službene stranice
http://www.pamplona.net/

Geografija

uredi

Smještena je na sjeveru Španjolske, 407 kilometara od Madrida, na obalama rijeke Arga. Pamplona je financijsko, trgovačko, ali i upravno središte Navarre. Prema podacima iz 2005. godine broji 193.328 stanovnika.

Iruñea je baskijski naziv kojeg preporuča Kraljevska akademija baskijskog jezika, međutim Vlada Navarre priznala je drugi baskijski naziv Iruña, što znači grad. Oba baskijska naziva su službena. Pamplona je španjolsko ime.

Za baskijske nacionaliste, Pamplona je povijesno središte Baskije (Euskal Herria - povijesni naziv koji označava područje na kojem se govori baskijskim).

Arhitektura i znamenitosti

uredi

Povijesno središte Pamplone nalazi se na desnoj obali rijeke Arga. Grad je poznat po festivalu "San Fermín", koji se održava svake godine 7. srpnja, na kojem je glavna atrakcija je utrka s bikovima ili encierro. Ovu lokalnu priredbu poznatom je učinio Ernest Hemingway u svom djelu A sunce izlazi (1926).

U Pamploni se održava svakog 5. srpnja "Utrka golih". "Utrka golih" je manifestacija koju organizira udruga PETA ( People for the Ethical Treatment of Animals), a cilj joj je skrenuti pažnju na mučenje i iskorištavanje bikova tijekom održavanja koride.

Sveučilišta

uredi

U Pamploni su smještena tri sveučilišta:

  • Javno sveučilište Navarre (Universidad Pública de Navarra)
  • Sveučilište Navarre' - privatno sveučilište Opusa Dei.
  • UNED - Pridruženi centri Nacionalnog sveučilišta na daljinu,

Gospodarstvo

uredi

U blizini Pamplone smještena je zračna luka. Povezana je željeznicom te autocestama s glavnim gradovima okolnih provincija.

Pamplona je važno industrijsko središte. U njoj je smještena i jedna od tvornica Volkswagenovih vozila. Važna je još i metalurška te papirna industrija. Također valja spomenuti i vjetroelektrane smještene na brdu Perdón u blizini Pamplone.