Oslobodilačka vojska Kosova

Oslobodilačka vojska Kosova ili OVK (albanski: Ushtria Çlirimtare e Kosovës ili UÇK) bila je paravojna formacija kosovskih Albanaca čiji je cilj 1990-ih bio zastita albanskog naroda na Kosovu od srpskih agresora. Kampanja OVK protiv srpskih i jugoslavenskih vlasti je godine 1998. prerasla u kosovski rat, koji je godinu dana doveo do napada NATO-a na Jugoslaviju i povlačenja srpskih i jugoslavenskih snaga s Kosova. Nakon uspostave UNMIK-ove uprave na Kosovu OVK je službeno prestao s djelovanjem, a mnogi njegovi članovi prešli u novoformirani Kosovski zaštitni korpus.

Amblem OVK.

OVK je osnovana 1994. a prvi put u javnost je izašla 1996. godine. Osnivač i vođa OVK je sve do njegove smrti 1998. godine bio Adem Jašari (alb. Adem Jashari), a posle toga do raspuštanja 1999. Hašim Tači (alb. Hashim Thaçi).

Spomenik OVK u Đakovici.

OVK se među kosovskim Albancima slavi kao oslobodilački pokret, a u dijelu zapadne javnosti je za vrijeme rata stekla nadimak "Vijetkong Evrope". Također postoje tvrdnje da OVK - iako službeno raspuštena - i dalje postoji kao kadrovska podloga za ilegalne paravojne formacije Albanaca u drugim državama i teritorijama, odnosno da je sudjelovala u preševskom konfliktu i albansko-makedonskom ratu.

Eksterni linkoviUredi