Osip Špitko[α 1] (Gorodnicja, 1869Rio de Janeiro, 1942), ukrajinski književnik, satiričar, publicist, pjesnik, urednik časopisa, pjevač, dirigent, ugađač instrumenata, kućni učitelj, glumac u poljskim amaterskim kazališnim skupinama, također profesionalni igrač biljara i kartanja.

Osip Špitko
Osip Špitko
Biografske informacije
RođenjeОсип Степанович Шпитко
7. 4. 1869. (1869-04-07) (dob: 155)
Austro-Ugarska Gorodnicja, Ternopiljska oblast
Smrt1942. (dob: 73)
Brazil Rio de Janeiro
NacionalnostUkrajinac
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik i publicist
Opus
Jezikukrajinski, poljski, portugalski
Znamenita djela
  • Вирід (1930)

Život uredi

Rođen je 1869. godine u selu Gorodnici blizu Rovna u seljačkoj porodici i pohađao je samo osnovnu školu i pripremne tečajeve za učiteljsko sjemenište u Ternopolu, ne stekavši potpunu naobrazbu, što je kasnije bilo predmet njegovih kompleksa, ali u isto vrijeme očitovanog prezira prema „univerzitetskim mudracima”. Naučio je čitati sa četiri godine, a sa pet je počeo pjevati u crkvenom zboru. Vrlo rano je pobjegao iz kuće kako bi se pridružio u predstavama poljskih kazališnih grupa koje su putovale po cijeloj zemlji i često bankrotirale. Tri godine radio je kao glumac u provincijskim kazalištima po Galiciji, a kasnije u Lavovu. Napustio je kazalište radi društvenog pokreta – skupine „potlačene i porobljene braće” – da bi ubrzo postao aktivist socijalističkog pokreta i stvorio anarhističku skupinu „Društvo mesijara”. Počeo je pisati pjesme na poljskom, koje su objavljene u časopisu „Monitor”.

Tračevi o Špitkovom životu govore da je oženio stariju ženu iz aristokratske porodice, ali prije nego što ju je napustio, uspio je ubiti njezinog ljubavnika. Mnogo kasnije, dok je boravio u Južnoj Americi, u tisku se pohvalio da je čak 25 puta posjetio zatvore koje smatrao kao svoj drugi dom a često je navodio nacionalni progon protiv Ukrajinaca kao glavni uzrok tomu, te se smatrao borcem za ukrajinsku slobodu.

Napokon je se nastanio u Bukovini, gdje je 1899. u Černovcima uređivao časopis „Bukovina”. Istodobno je počeo objavljivati ​​vlastite književne tekstove pod pseudonimom – zbirku poezije, autobiografski roman Nakaza (1930), koji je promakao kritici, iako se smatra jednim od najboljih Špitkovih djela, kao i nacrt „Lupež u reverendu”. Okušao je se uredničkom poslu izdajući časopis „Antihrist”. O drugim Špitkovim djelima objavljenim u to vrijeme nema podataka niti naslova, iako se zna da ih je bilo još.

Godine 1905. dolazi u Lavov, gdje se uključuje u krug umjetnika „Молода муза” (1906/07.) u kavani „Monopol”, mjesto gdje su se najčešće susrećali. Petro Karmanskij je u svojim memoarima „Ukrajinska Bohemija” iz 1935. Špitku posvetio cijelo jedno poglavlje u kojem govori o piščevom kontradiktornom karakteru – avanturistu, ironičaru, skeptiku, ali i domoljubu i idealistu – te njegovom djelovanju u okruženju ukrajinske boeme tih godina. Karmanskij je, inače, također emigrirao u Brazil, a tamo su se i upoznali nekoliko godina kasnije. U Lavovu je Špitko radio kao urednik dva časopisa.

Od djela Osipa Špitka je ukrajinska književnost zabilježila tek nekoliko knjiga: pjesničku zbirku „Jesensko cvijeće” (Осінні квіти, 1910), pamflet „Lupež u reverendu” (1909). Glavni objekti njegovih buntovnih literarno-anarhističkih napada bili su „gospoda”, „buržuji”, „popovi” i – u skladu sa tadašnjom političkom nekorektnošću – „židovi” i „svakakve budale”. Zadnji podatak o njegovom životu u Europi je da je Špitko 1912. godine bio urednik jednog časopisa.

O daljnjoj sudbini pisca zna se da je ona prije izbijanja Prvog svjetskog rata vodila preko Kanade, zatim u Sjedinjenim Državama, pa sve do Brazila. Velik dio ove prekomorske rute – preko pola tisuće milja – prešao je pješice zbog nedostatka sredstava. Tvrdio je da su ga iz domovine otjerali „seljaci” i „divljaci”. Živio je u emigraciji kao slobodan čovjek među ukrajinskom dijasporom, zabavljao se sa tamošnjom poljskom dijasporom i zarađivao za život kockajući i igrajući biljar za novac, na kojem je postao vrlo vješt. Nagovarao je svoju braću emigrante da sudjeluju u organizaciji borbe za oslobođenje Ukrajine tzv. „Crna maska”. Živio je u južnoj Curitibi, zatim u São Paulu i Rio de Janeiru. Objavljivao je na portugalskom pod pseudonimom, pa među njima i niz članaka o historiji i kulturi Ukrajine pod naslovom „Narodni Krist”, pod kojim je razumijevao osebujnu, mesijansku ulogu ukrajinske nacije.

U Brazilu je objavljena zbirka Špitkovih kratkih priča na portugalskom jeziku: „U grobu života” brazilski kritičari dijelima su njegovu prozu sa ostvarenjima Lava Tolstoja i Leonida Andrejeva. Bio je cijenjen kao pisac, ali ne među sunarodnjacima. Na kraju života imao je još jednu ljubavnu avanturu sa jednom ruskom grafičarkom-pijanistkinjom i izbjeglicom iz Sovjetskog Saveza, koju je uljepšavao, reklamirao i komplimentirao u tamošnjem tisku. Umro je 1942. godine[α 2] u Rio de Janeiru u Brazil.[1]

Ne zna se kojim izvješćima iz života Osipa Špitka treba vjerovati, a koji ostaju šareni tračevi, njegova biografija i višejezično djelo istraživači ostaju neotkriveni.

Stvaralaštvo uredi

  • Lupež u reverendu. Istinita priča o borislavskom paklu (Опришок в реверенді. Правдива історія бориславського пекла, 1909)
  • Jesensko cvijeće (Осінні квіти, 1910)
  • Paklena pisma Antikrista Luciferu (Пекельні листи Антихриста до Люцифера)
  • Novomodni pjevač (Новомодний співаник)
  • Hrunijada (Хруніяда, 1913)
  • Pjesme sa drugog svijeta (port. Poemas de outro mundo)
  • Priča o jednom čudovištu (port. História de um monstro)
  • Sablasni ples smrti (port. A dança macabra da morte)
  • U grobu života (port. Sobre o túmulo da vida, 1930)
  • Nakaza (Вирід, 1930)

Povezano uredi

Bilješke uredi

  1. ukr. Осип Степанович Шпитко
  2. Točan datum njegove smrti je nepoznat.

Izvori uredi

  1. Bandurka I., Melnychuk B., Shcherbak L. Shpytko Osyp Stepanovych // Ternopil Encyclopedic Dictionary: in 4 volumes / ed. by H. Yavorskyi et al. - Ternopil: Publishing and Printing Combine "Zbruch", 2008. - Vol. 3: P - Ya. - P. 648-649. - ISBN 978-966-528-279-2.

Bibliografija uredi