Odjeća

predmeti za pokrivanje ljudskog tijela

Odjeća (ijek.) ili odeća (ek.), u najširem smislu predstavlja sve one predmete kojima se pokriva ljudsko tijelo ili neke njegove dijelove.

Odjeća kao svoju glavnu namjenu ima zaštitu tijela od vanjskih, prvenstveno klimatskih faktora kao što su vlaga, hladnoća, vrućina ili kiša. Odjeća pored toga povećava sigurnost prilikom obavljanja nekih fizičkih aktivnosti kao što su lov ili kuhanje, i to tako što predstavlja dodatnu barijeru između kože i okoline. Odjeća također služi i u higijenske svrhe, umanjujući mogućnost raznim toksinima ili mikroorganizmnima da ulaze u ljudsko tijelo.

Vanjska odjeća-odjeća koja se nosi na korzetima, donje rublje i (ili) proizvodi od kostima i haljine: jakna, kaput, kišni ogrtač itd[1].

Odjeća kao svoju sporednu namjenu ima funkcije koje su vezane uz kulturu nekog društva. Ona može služiti da bi se - na primjer, kao uniforma - označio nečiji autoritet; njome se također može prikazivati nečije materijalno bogatstvo ili status u društvu, odnosno iskazivati pripadnost određenim etničkim, religijskim, klasnim i supkulturnim grupama. Na kraju, odjeća se može nositi i iz estetskih razloga, odnosno u svrhu uljepšavanja osobe koja je nosi.

U gotovo svakom društvu ili kulturi je odijevanje predmet društvena normi vezanih uz njihovu običaje, moral ili religijska shvaćanja.

Vrste odjeće

Povezano

Izvori