Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika trake, koji se nosi oko vrata provučen ispod kragne košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna.

Kravate

Etimologija i nastanak uredi

Ime joj dolazi od francuske riječi cravate, koja je nastala 1630-ih kada je tadašnji francuski kralj Louis XIII unajmio puk najamnika iz hrvatske, odjevene u narodne nošnje. Okovratni povez, u ono doba uvek crvene boje, je u nedostatku dugmeta, držao kragnu košulje koja je bila široka i težila je da se razdrlji. Kada je ta jedinica defilirala u Parizu, izazvala je veliko zanimanje svojom odjećom, a povez je dobio ime po Croat – francuskoj riječi za Hrvate.

Kravata ili litar kao deo narodne nošnje postojala je i u Bosni. Nosili su se crveni sukneni ogrtači, ličke kape s kićankom, a oko kragne na košulji, ispod džemadana i ječerme, crvene litare koji su se na zapadu odavno pretvorile u kravate.

Kravata je verovatno evoluirala od obične marame oko vrata koja je imala višestruku funkciju a ne samo ukrasnu. Da se stavi preko lica radi zaštite od prašine prilikom jahanja, da se njome previje i učvrsti rana, da upija znoj oko vrata ili da se stavi na glavu kako zaštita od sunca. Takođe se koristila i kao filtar za filtriranje mehanički nečiste vode.

Cravate je vrlo brzo prihvaćena od francuskog plemstva za koje se počelo izrađivati od svile i finih materijala. Godine 1660. ju je u Englesku, prilikom povratka iz izgnanstva doveo kralj Charles II, te se s vremenom počela širiti u drugim evropskim državama.

Eksterni linkovi uredi