Oslobodilačka vojska Kosova

(Preusmjereno sa stranice OVK)

Oslobodilačka vojska Kosova (OVK; alb. Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK), poznata po svom akronimu UČK (od alb. UÇK), bila je paravojna formacija kosovskih Albanaca čiji je cilj 1990-ih bio zastita albanskog naroda na Kosovu od srpskih agresora. Kampanja OVK protiv srpskih i jugoslavenskih vlasti je godine 1998. prerasla u Kosovski rat, koji je godinu dana doveo do napada NATO-a na Jugoslaviju i povlačenja srpskih i jugoslavenskih snaga s Kosova. Nakon uspostave UNMIK-ove uprave na Kosovu OVK je službeno prestao s djelovanjem, a mnogi njegovi članovi prešli u novoformirani Kosovski zaštitni korpus.

Amblem OVK

OVK je osnovana 1994. a prvi put u javnost je izašla 1996. godine. Osnivač i vođa OVK je sve do njegove smrti 1998. godine bio Adem Jašari, a posle toga do raspuštanja 1999. Hašim Tači.

Spomenik OVK u Đakovici

OVK se među kosovskim Albancima slavi kao oslobodilački pokret, a u dijelu zapadne javnosti je za vrijeme rata stekla nadimak "Vijetkong Evrope". Također postoje tvrdnje da OVK – iako službeno raspuštena – i dalje postoji kao kadrovska podloga za ilegalne paravojne formacije Albanaca u drugim državama i teritorijama, odnosno da je sudjelovala u Preševskom konfliktu i Albansko-makedonskom ratu.

Eksterni linkoviUredi