Nokia je finsko preduzeće za telekomunikacije. Nokia je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona (ispred Motorole i Samsunga u 2005, sa 23 % tržišnog učešća).

Nokia Corporation
Tip KorporacijaOyj
(OMX: NOK1V, NYSE: NOK, FWB: NOA3)
Osnovana Nokia, Veliko Vojvodstvo Finska (1865)
Sjedište Espoo, Finland
Ključni kadroviFredrik Idestam, osnivač 1865
Kari Kairamo, CEO u ima
Olli-Pekka Kallasvuo, predsjednik & CEO
Jorma Ollila, predsjednik
IndustrijaTelekomunikacije
ProizvodiMobilna telefonijas
Multimedijski kompjuters
Uređaji za mobilne igre
Poduzetničjka arhitektura
Mreže
Bežični sistemi
Bežični uređaji za podatke
Bezični glasovni uređaji
Oprema za bežične centrale
Prihod 41,121 milijarda (2006)[1]
Neto prihod 5,488 milijardi (2006)
Zaposlenika68.321 /31.3. 2007[2]
Web-sajtwww.nokia.com

Istorijat uredi

Grupa Nokia je osnovana 1966. godine spajanjem triju industrija koje su se uzdigle još u XIX veku i koje su već nosile to ime; i to industrije hartije, kaučuka i kablova. Firma je počela sa proizvodnjom televizora 70-tih godina prošloga veka, ali je i dalje ostala konglomerat „za sve i svašta“. Do uspona ove marke došlo je 1992, kada se grupa odrekla svih aktivnosti van domena telekomunikacija.

Finansijsko stanje uredi

Akcije Nokije se kotiraju na većini svetskih berza. Uvedene su 1915. na Helsinškoj berzi. Danas je Nokia prisutna na berzama u Stokholmu, Londonu, Parizu, Frankfurtu i Njujorku. Nokia je svoj najveći uspeh postigla oko 2000. godine, sa svojim izuzetno popularnim modelom „3310“. Poslovni rezultati u 2005. iznose 34,19 milijardi evra, sa stopom rasta od 16%. Firma je prodala 265 miliona primeraka mobilnih telefona u 2005.


Konzola za igru uredi

Nokia je pokušala proboj na tržište prenosivih konzola za igru sa svojim modelom N-Gage. Izašavši na tržište, prvi put krajem 2003. godine, konzola je naišla na slab prijem usled malog broja igrica i problema sa koncepcijom. Uvaživši te činjenice, Nokija je izbacila novu verziju 2006: N-Gage QD. Uprkos svemu tome, konzola nije postigla zapaženiji uspeh.

Korporacijski slogani uredi

Nokijin zvanični korporacijski manifest koji glasi: The Nokia Way, ističe u prvi plan brzinu i fleksibilnost odluka koje donosi ravna, umrežena organizacija. Jednake mogućnosti i otvorenost su takođe naglašeni, kao i potreba za što većim doprinosom menadžmenta preduzeća i zaposlenih.

Nokia predstavlja progresivnu i dalekovidu tehnološku grupu, koja godišnje troši milione na istraživanja i razvoj, i sebe predstavlja kao inovatora na polju mobilnih telekomunikacija.

Engleski je zvanični jezik sporazumevanja „Nokijanaca“ bez obzira na njihovu lokaciju.

Nokijine vrednosti su: Zadovoljenje potrošača, Poštovanje, Postignuće i Inovacija.


Zanimljivosti uredi

„Specijalni“ ton, koji korisnici Nokijinih telefona čuju prilikom prijema SMS poruka (kratke tekstualne poruke), je zapravo Morzeov kod za S-M-S. Shodno tome „Rastući“ ton je Morzeov kod za Nokijin slogan „Connecting People“ („Povezujemo ljude“).

Melodija zvona „Nokia Tune“ (verovatno jedna od najpoznatijih melodija na svetu) je zapravo zasnovana na „Gran Vals“, delu pisanom za gitaru, iz 19. veka, španskog muzičara Franciska Terege. Melodija je prvobitno i bila naslovljena „Gran Vals“, ali joj je ubrzo promenjen naziv, negde oko 1998, kada su ljudi nedvosmisleno počeli da je povezuju sa Nokijom.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi