Njujorška burza

Njujorška burza dionica (engleski The New York Stock Exchange (NYSE), poznata i po nadimku "Big Board (Velika ploča)," je njujorška burza dionica. Prema količini dolara je najveća, a prema broju kompanija druga po veličini burza na svijetu. Njen volumen dionica je 1990-ih nadmašio NASDAQ, ali je ukupna tržišna kapitalizacija kompanija na listi NYSE-a pet puta veća od one NASDAQ-a. The New York Stock Exchange has a global capitalization of $21 trillion, including $7.1 trillion in non-U.S. companies.

Njujorška burza

NYSE-om upravlja NYSE Group, koji je stvoren spajanjem s elektronskom burzom dionica Archipelago Holdings. Trgovački podij Njujorške burze dionica je smješten u ulici Wall Street br. 11, i sastoji se od pet prostorija u kojima se trguje . Glavna zgarda je na listi Nacionalnog registra historijskih lokacija te je smještena na ulici Broad Street br. 18, između uglova Wall Streeta i Exchange Placea.

NYSE Group[1] pribavlja Euronext, te će mnoge od njenih operacija (pogotovo vezanih uz IT i trgovačke platforme) biti kombinirane s Njujorškom burzom dionica i NYSE Arca.

Eksterni linkovi uredi

Članci