Neil Patrick Harris

Nil Patrik Haris (engl. Neil Patrick Harris, rođen 15. juna 1973) je američki glumac, režiser, pevač i mađioničar.

Nil Patrik Haris
Nil Patrik Haris 2011.
Biografske informacije
RođenjeNil Patrik Haris
15. jun 1973.
Albukerki

Najpoznatiji je po ulogama u TV seriji Dugi Hauzer iz 1989, naučnofantastičnom filmu Zvezdani jurišnici, humorističkoj TV seriji Kako sam upoznao vašu majku (uloga Barnija Stinsona) i serijalu filmova Harold i Kumar, gde igra samog sebe.

Biografija uredi

Nil Patrik Haris je rođen u Albukerkiju, američka savezna država Novi Meksiko. Odrastao je u mestu južno od Albukerkija, Rujdosou (Ruidoso). Roditelji, Šila i Ron, su bili advokati. Ima starijeg brata Brajana.

Prvi put je glumio u školskoj predstavi Čarobnjak iz Oza gde je igrao psa Tota. Prva filmska uloga mu je bila u filmu Klarino srce (Clara's Heart), 1988. godine u kom je glumila Vupi Goldberg. Ta uloga mu je donela Zlatni globus. Iste godine je glumio u filmu Ljudožder ljubičastih ljudi (Purple People Eater).

Njegova najpoznatija tinejdžerska uloga bila je u seriji Dugi Hauzer gde je igrao Dugija Hauzera, mladog doktora, i za tu ulogu je dobio Zlatni globus. Serija je trajala od 1989. do 1993. Tokom narednih desetak godina glumio je u više televizijskih serija i filmova, od kojih su najznačajniji filmovi Zvezdani jurišnici (1997) i Harold i Kumar idu u Beli zamak (2004). Od 2005. godine Haris glumi u seriji Kako sam upoznao vašu majku, gde igra glavnog humorističnog lika Barnija Stinsona. Ova uloga mu je donela četiri Emi nagrade. Godine 2008. je dobio ulogu u mini-seriji Muzički blog doktora Užasnog, a prva epizoda je prikazana 15. jula iste godine. Godine 2011. je igrao glavnu ulogu u igranom filmu Štrupfovi.

Haris je veliki ljubitelj magije, pa je amaterski mađioničar. Godine 2006. je izazvao veliki skandal kada se otkrilo da je u homosekcualnoj vezi sa Dejvidom Burtkom. Tada je Haris morao javno da izjavi da je homoseksualac[1].

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-13. Pristupljeno 2012-05-26. 

Spoljašnje veze uredi