Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg (13. studenog 1955.) je američka glumica, komičarka i tv-voditeljica.

Whoopi Goldberg
Biografske informacije
RođenjeCaryn Elaine Johnson
13. 11. 1955. (1955-11-13) (dob: 68)
Sjedinjene Američke Države New York, New York
SupružnikAlvin Martin (1973.-1979.)
David Claessen (1986.-1988.)
Lyle Trachtenberg (1994.-1995.)
Opus
Djelatni period1970. -
Službene stranice
http://www.whoopi.com/

Rođena je i odrasla kao Caryn Elaine Johnson, od majke učiteljice i medicinske sestre i oca svećenika. Živeći sa samohranom majkom na Manhattanskoj četvrti Chelsea nakon odlaska oca, vrlo rano se naučila boriti za sebe.Prije glumačke karijere,radila je kao bankovna činovnica i posmrtna kozmetičarka.

Okušala se i u stand-up komediji pod imenom Whoopi cushion. (Jastuk za vjetrove), a prezime Golberg uzela je zbog svojih židovskih predaka.

Nastupajući na Broadwayu, zapazio ju je i legendarni Steven Spielberg. Već za drugi film, "Boja purpura", nominirana je za Oscara kao najbolja sporedna glumica, a njenu glumu su svi hvalili. Za ulogu Oda Mae Brown u filmu "Duh" dobila je Oskara, postavši drugom Afroamerikankom kojoj je to uspjelo, i to 50 godina nakon Hattie McDaniel.

Udavala se tri puta i ima kćer Alexandreu koja joj je podarila troje unučadi.

Jedno vrijeme bila je u vezi sa Tedom Dansonom. U karijeri je glumila u preko 150 filmova, te je jedna od samo trinaestero glumaca koji su osvojili nagrade Oscar, Emmy, Grammy i Tony. Piše knjige, a izdala je i nekoliko CD-a. Aktivna je u socijalnom aktivizmu, posebice se bori za prava homoseksualaca. Dobitnica je niza značajnih prizanja.

Vanjske poveznice uredi