Za ostala značenja, vidi NFL (razvrstavanje).

Nacionalna liga američkog nogometa (NFL) je najveća i najpopularnija profesionalna liga tog sporta na svijetu. Liga je kao takva formirana 1920. godine, a 1922. godine je uzela ime NFL (National Football League).

Najveću popularnost je liga stekla u 60tima kad se NFL spojio sa dotadašnjom konkurentskom ligom AFL (American Footbal League).

Trenutno u NFL-u postoje 32 ekipe podjeljene u dvije konferencije: američku konferenciju američkog fudbala (the American Football Conference - AFC) i nacionalnu konferenciju američkog fudbala (the National Football Conference - NFC). Svaka konferencija je podjeljena na 4 divizije gde u svakoj diviziji igraju po 4 ekipe.

Divizije su: Istočna, Zapadna, Sjeverna i Južna, iako divizije ne predstavljaju sam zemljopisni položaj timova već su momčadi posložene prema rivalstvima.

Tijekom regularne sezone, svaka momčad igra 16 utakmica u razdoblju od 17 tjedana i to od rujna pa do siječnja. Na kraju regularne sezone, 6 najboljih momčadi iz svake konferencije ulazi u doigravanje (playoff). Dvije najbolje momčadi iz svake konferencije igraju na kraju doigravanja veliko finale američkog nogometa poznato kao Super Bowl, koje se svake godine početkom veljače održava na unaprijed određenom stadionu i jedan je od najgledanijih sportskih događaja na svijetu.

Tjedan dana kasnije najbolji igrači NFL-a iz jedne i druge konferencije nalaze se na utakmici "svih zvijezda" (All Stars utakmica) pod imenom Pro Bowl, koja se svake godine održava na Havajima.

Momčadi koje trenutno igraju u NFL-u uredi

Nacionalna Liga američkog nogometa

AFC Istok Sjever Jug Zapad
Buffalo Bills Baltimore Ravens Houston Texans Denver Broncos
Miami Dolphins Cincinnati Bengals Indianapolis Colts Kansas City Chiefs
New England Patriots Cleveland Browns Jacksonville Jaguars Oakland Raiders
New York Jets Pittsburgh Steelers Tennessee Titans San Diego Chargers
NFC Istok Sjever Jug Zapad
Dallas Cowboys Chicago Bears Atlanta Falcons Arizona Cardinals
New York Giants Detroit Lions Carolina Panthers St. Louis Rams
Philadelphia Eagles Green Bay Packers New Orleans Saints San Francisco 49ers
Washington Redskins Minnesota Vikings Tampa Bay Buccaneers Seattle Seahawks

Struktura Sezone uredi

Predsezona uredi

Početkom kolovoza pa do početka rujna NFL timovi igraju po 4 prijateljske utakmice međusobno. Te utakmice nisu gledane koliko utakmice regularne sezone, ali su se pokazale jako korisnima kako bi treneri bez opterečenja isprobali mlade igrače, formacije i akcije, te kako bi bolje pripremljeni ušli u regularnu sezonu.

Regularna Sezona uredi

U regularnoj sezoni svaki tim igra 16 utakmica kroz period od 17 tjedana. Tradiocionalno se utakmice igraju svako nedjeljno popodne (u 19 sati po našem vremenu), sa iznimkom da se jedna utakmica igra u nedjelju navećer, a druga u ponedjeljak navećer (monday night football). Zadnja tri tjedna u regularnoj sezoni utakmice se igraju i subotom.

Formula po kojoj se takmiće klubovi u NFL-u tokom regularne sezone:

  • Svaki tim igra protiv svakog tima u njegovoj diviziji po dva puta: jednom kod kuće i jednom u gostima (6 utakmica).
  • Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u njegovoj konferenciji po trogodišnjem rotirajučem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).
  • Svaki tim igra po jednu utakmicu protiv 4 tima iz drugih divizija u drugoj konferenciji po četverogodišnjem rotirajučem principu: dvije utakmice kod kuće, i dvije vani (4 utakmice).
  • Svaki tim igra dvije utakmice protiv dva tima u njegovoj konferenciji ovisno o dosadašnjim rezultatima sezone: Jednu utakmicu kod kuće i jednu vani.

Ova formula se pokazala vrlo korisnom jer se njome očuvaju stara rivalstva dok se u isto vrijeme stvaraju i nova.

Doigravanje (playoffs) uredi

Poslije odigranih 17 tjedana regularne sezone 6 najboljih timova iz svake konferencije ulazi u playoff po ovom principu:

  • iz svake konferencije 4 prvaka divizije (timovi koji su imali najbolji omjer pobjeda i poraza unutar svoje divizije)
  • dodatna dva tima iz svake konferencije koja su uz 4 prvaka divizije imala najbolji omjer pobjeda i poraza.

Nadalje, prva dva tima (prvi i drugi seed) u svakoj konferenciji imaju jedan vikend slobodan dok za to vrijeme treći i šesti, odnosno četvrti i peti seed igraju po jednu eliminacijsku utakmicu u prvoj rundi doigravanja (Wild Card). Sljedeće utakmice se igraju između pobjednika Wild Carda i timova koji su čekali (prvi ili drugi seed). Protivnici ovise o plasiranju, uvijek bolje plasirani tim igra protiv lošije plasiranog tima, i uvijek se igra kod kuće bolje plasiranog tima.

Poslije tih utakmica ostaju u svakoj konferenciji po dva tima koji igraju međusobno finale konferencije, a pobjednici konferencija igraju Super Bowl na prije utvrđenom mijestu.

Draft uredi

Kako bi NFL-u pristupili novi igrači sa koledža oni moraju doći na draft. Moglo bi se reći da je draft regrutacija novih mladih snaga u ligu, a održava se svake godine tokom dva dana u travnju i u njemu sudjeluju svi timovi NFL-a. Tim koji je prošlu sezonu imao najgori učinak u ligi ima pravo na prvi izbor na draftu, tj. može birati najbolje rangiranog mladog igrača. Igrače potom biraju i drugi timovi redom od najslabijeg do najačeg iz prošle sezone i kada su svi timovi odabrali svojega igrača počinju iznova od najslabijega tima, i tako 7 puta. Pa na kraju svaki tim izabere po 7 igrača.

Prije samog drafta pozicije na draftu timovi mogu uzimati u obzir i kod tranzicija igrača.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi