American Football Conference

Američka Football konferencija (engleski American Football Conference, 'AFC) je jedna dvije konferencije Nacionalne football lige američkog fudbala. AFC je bio osnovan nakon što se NFL spojio s Američkog football ligom (AFL) ranih 1970-ih. Klubovi Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers i tadašnji Baltimore Colts su pristali priključiti se novoj AFC konferenciji zajedno s 10 klubova bivše AFL. Ostatak NFL klubova je formirao Nacionalnu football konferenciju (NFC). Ispočetka je ovaj aranžman bio prilično nepopularan među navijačima.

Navijači AFL-ovih klubova su bili ljuti jer je spajanjem AFL odustala od svog imena i zaštitnog znaka kako bi postao dio NFL-a, nekadašnje omrznute suparnice. Umjesto toga je spajanje stvorilo novi zaštitni znak AFC-a temeljen na elementima starog, prije svega slovo "A" okruženo sa šest zvijezda. Zaštitni znak AFC-a je ostao nepromijenjen od svog nastanka 1970, iako "A" nije bilo masnno slovo kao na početku. Još uvijek nije poznato zašto je današnje AFC-ovo "A" crveno, dok je AFL-ovo "A" bilo plavo.

Od spajanja se AFC-u priključilo pet novih klubova, dok su ga dva napustila, tako da danas postoji ukupno 16 klubova. Kada su se Seattle Seahawks i Tampa Bay Buccaneers priključili ligi godine 1976, privremeno su bili odvojeno razmješteni u NFC i AFC. To je trajalo jednu sezonu prije nego što su oba kluba promijenial konferencije. Seahawksi su se vratili u NFC kao rezultat reorganizacije 2002. Priključni tim Jacksonville Jaguars se priključio AFC-u godine 1995.

Zbog kontroverze vezane uz relokaciju Cleveland Brownsa, novi AFC klub zvan Baltimore Ravens je službeno osnovan 1996. dok su Brownsi "reaktivirani" godine 1999.

Kada su Oilersi napustili Houston godine 1997, nije bilo sporazumna sličnog Browns/Ravensima kako bi se očuvalo ime klube. Kada je vlasnik Oilersa Bud Adams promijenio ime kluba u Tennessee Titans godine 1999, izričito je zabranio da bilo koji NFL-ov klub ikada koristi naziv "Oilers". Kao rezultat te odredbe, kada je liga konačno uvela novi AFC-ov priključni tim u Houston godine 2002, dala mu je ime Houston Texans.

Današnjih 16 klubova su organizirani u četiri divizije (Sjever, Jug, Istok i Zapad) svaki sa po četiri kluba. Svaki tim za vrijeme redovne sezone igra protiv klubova svoje divizije dvaput (kod kuće i u gostima) te još 10 igara protiv drugih klubova koje je NFL odredila rasporedom u maju. Dva takva meča se igraju na temelju prošlosezonskih rezultata kluba. Preostalih 8 mečeva su podijeljeni između dvije ostale divizije NFL-a. Ovaj raspored se mijenja svake godine. Tako će, na primjer, u redovnoj sezoni 2006. godine svaki klub AFC Istoka igrati po jednu igru protiv klubova AFC Juga i NFC Sjevera. Tako se natjecanje u diviziji sastoji od uobičajenih suparnika, s izuzetkom dva meča na osnovu snage svakog kluba u prethodnoj sezoni. NFC djeluje po istom sistemu.

Na kraju svake sezone se igraju mečevi doigravanja između vodećih šest klubova AFC-a (četiri prvaka divizija te vodeća dva kluba koji nisu prvaci ("wild cards")). Dva tima koja najbolje igraju će igrati meć za prvenstvo konferencije, a pobjednik dobija trofej Lamar Hunt. Prvak AFC igra protiv prvaka NFC-a u Super Bowlu.