Moma Marković (strip)

Ukoliko ste tražili političara i narodnog heroja, vidite članak Moma Marković.

Momčilo Moma Marković (1902, Beograd, Kraljevina Jugoslavija1977, Ontario, Kanada) je bio srpski autor stripova, slikar i ilustrator koji je stvarao u tzv. „Zlatnom dobu srpskog stripa“ (1935 — 1941). Najpoznatiji stripovi su mu „Rista Sportista“ i „Stojadin“.

Momčilo Moma Marković
Informacije
Datum rođenja 1902.
Mesto rođenja Beograd,
 Kraljevina Jugoslavija
Datum smrti 1977.
Mesto smrti Ontario,
Kanada Kanada
Dela

Biografija uredi

Studirao je na École Nationale des Arts Décoratifs u Parizu. Po povratku Beograd se bavi ilustracijom, slikanjem i stripom.

Scenarije su mu pisali Mića Dimitrijević i poznata glumica Ljubinka Bobić. Njihov strip „Rista Sportista“ (Politikin Zabavnik) doživeo je čak i pozorišnu adaptaciju, a izvanredna društveno-politička satira „Stojadin“ izlazila je godinama u listu Ošišani jež. Bio je i urednik i ilustrator lista Jugoslovenče, dizajnirao je marke, hartije od vrednosti i priznanja, državne diplome... Za svoj rad je 1939. primio veliku nagradu Akademije sedam umetnosti.

Za vreme Drugog svetskog rata, Nemci su ga stavili u logor u Austriji jer je smatran potencijalno opasnim elementom. Posle više pokušaja bekstva, napokon uspeva da se domogne Italije, na teritoriju koju su držali Saveznici. Posle rata se ne vraća u Jugoslaviju, već ostaje u Italiji. Iseljava se za Kanadu 1951, ali bez porodice, jer mu sin gine u pokušaju da ilegalno pređe jugoslovensku granicu, a žena završava u bolnici zbog nervnog sloma.

U Kanadi je Marković prvo bio slobodan umetnik, ali zbog narušenog duševnog zdravlja odustaje od toga i prihvata državni posao. Radio je kao crtač i slikar u kanadskom Ministarstvu za puteve i Ministarstvu šumarstva.

Kao i druge crtače koji su emigrirali iz političkih razloga na Zapad (Đuka Janković, Radomir Perica), srpska javnost je zaboravila i na Momu Markovića, da bi tek sa raspadom SFRJ, njihov rad ponovo bio valorizovan i delimično dostupan čitaocima.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi