Milivoje Marković

Milivoje Mića Marković (Zagreb, 20. mart 1939Beograd, 5. jul 2017), jugoslavenski kompozitor. Najpoznatiji kao autor muzike za legendarnu televizijsku seriju Otpisani.

Milivoje Marković
Podaci
Datum rođenja20. mart 1939
MestoZagreb,  Kraljevina Jugoslavija
Umro/Umrla5. 7. 2017. (78 godina)
Beograd,  Srbija
ZanimanjeKompozitor
Vezani članciOtpisani

Biografija uredi

Milivoje Mića Marković rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu "Franjo Kuhac" pohađao je u Osijeku.

U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi Josip Slavenski gde je 1959. godine diplomirao. Predvodio je Big bend u Beogradu. Bio je muzički urednik na Televiziji Beograd, a tokom rada na televiziji bio je i autor i voditelj niza emisija, među kojima je najzanimljivija saradnja sa Mićom Orlovićem kao koautorom brojnih kvizova.

Godine 1972. godine napisao je muziku za film i TV seriju Otpisani. Muzika je snimljena na mikseti koja je ručno pravljena i imala je keramičke cevi.

Zajedno sa Stjepkom Gutom osnovao je Marković-Gut sekstet sa kojim je nastupao na evropskim džez festivalima i snimili pet samostalnih LP-ja. Sa Milošem Petrovićem osniva "M&P South Quartet“", etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije. Držao je klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi "Stanković" u Beogradu. Tokom karijere stekao je više nagrada i priznanja.

Oženjen je pevačicom Radmilom Mikić.[1]

Reference uredi

  1. „Ličnost Danas: Milivoje Mića Marković”. Danas. 15. 8. 2012. Pristupljeno 16. 5. 2016. 

Spoljašnje veze uredi