Mesija (heb: מָשִׁיחַ Māšîăḥ - pomazanik) je termin za iskupitelja kojeg, u jednom ili drugom vidu, očekuju sve avramske religije. Središnji je eshatološki pojam judaizma, prihvaćen i u hrišćanstvu i islamu. U širem značenju, mesija označava svaku osloboditeljsku ili spasiteljsku ličnost i pridev mesijanski se koristi za sva učenja koja očekuju nekog da popravi stanje čovečanstva i sveta.[1] Mesijanska nada i iščekivanje još uvek su jedan od temeljnih motiva jevrejske religije, iako je reformistički judaizam odbacio ideju o ličnom mesiji zamenivši je pojmom "mesijanskog doba" koje odlikuje univerzalna pravda i mir. Osim u avramskim religijama, mesijanstvo se javlja i u nekim starijim religijskim tradicijama poput zoroastrizma i hinduizma, kao i novijim verskim pokretima.

Judaizam uredi

Glavni članak: Pomazanje

U hebrejskoj bibliji, mesijom, odnosno pomazanikom, su nazivani kraljevi i sveštenici Izraela koji su pomazivani svetim uljem. Kraljevi i prvosveštenici su primali pomazanje kao znak nove službe, nakon čega su sticali zvanje pomazanika (1 S 10.1; Lv 8.12). U tom smislu je naziv korišćen (izuzetno) čak i za jednog stranca kao što je persijski kralj Kir (Iz 45.1). U razvijenoj jevrejskoj mesijanskoj eshatologiji, mesija se odnosi na vođu kojeg je Bog pomazao, i u nekim slučajevima, budućeg kralja Izraela, potomka Davidove loze, koji će ujediniti sva jevrejska plemena i osloboditi ih od strane vlasti.[2] Dolazak mesije će, kako se veruje, nevestiti mesijansko doba sveopšteg mira, sklada i pravde.[3] U judaizmu, mesija nije smatran Bogom niti sinom Boga.

Hrišćanstvo uredi

Glavni članak: Hristos

U grčkoj Septuaginti hebrejska reč mašiah se prevodi kao hristos (Χριστός)[4], što u hrišćanstvu postaje uobičajena titula za Isusa iz Nazareta, pokazujući hrišćansko poimanje njegove uloge. Naime, rani hrišćani su, za razliku od ostalih Jevreja, poverovali da je Isus dugo očekivani mesija, odnosno hristos.

U hrišćanstvu nalazimo elemente koji označavaju nešto specifično novo: u činjenici što mesija nije više moćan, pobjednički heroj, već se njegov smisao i dostojanstvo nalaze upravo u njegovoj patnji, u njegovoj smrti na križu.[5]

Islam uredi

Glavni članci: Isa i Mahdi

Islamska tradicija drži da je Isus (Isa), sin Marije, bio je zaista obećani prorok ili Mesija poslan semitskim jevrejskim plemenima Izraela. Muslimani veruji da će Isa uoči sudnjeg dana ponovo vratiti na Zemlju da uspostavi pravdu i pobedi "velikog obmanjivača", lažnog mesiju Dadžala.[6][7]

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi