Isa, sin Merjemin (arap. Isa ibn Maryam) je ime pod kojim je poznat Isus u islamu. U islamu, Isus (arapski: عيسى‎ Isa) se smatra Božjim poslanikom, odnosno prorokom (arapski: رسول rasul) koji je, kao i ostali proroci pre i posle njega govorio o jednome Bogu (arapski: Alah).

Isa i Merjem, persijska minijatura.
Beseda na gori, islamsko viđenje.

Muslimani takođe smatraju da je Isus bio Mesija (arapski: maših) kojeg je Bog poslao deci Izraela sa novim svetim pismom, jevanđeljem (arapski: إنجيل indžil).[1] Kuran takođe tvrdi da je Isus čudotvorno rođen od device Marije (arapski: Mirjam) i da je vršio čuda po dopuštenju Božjem.

Međutim, muslimani ne dele hrišćansko verovanje u Isusovu božanstvenost. Islam negira da je Isus Bog ili Božji sin, tvrdeći da je on bio običan čovek koji je, poput ostalih proroka, bio izabran da širi Božju poruku. Islamski sveti spisi strogo odbijaju pripisivanje božanstva ikome drugom, naglašavajući jedinstvo Boga (arapski: توحيد‎ tevhid).

Bezbožni su oni koji govore: „Bog je Hrist, sin Marijin“. Reci: „Ko može sprečiti Boga, ako bi hteo uništiti Hrista, sina Marijinog, kao i njegovu majku, i sve one koji su na zemlji?“

– Kuran, Sura V, Trpeza (Al-Mā'idah)

Poput svih proroka u Islamu, Isus se smatra muslimanom (arapski: مسلم‎ - onaj koji se pokorava Bogu); on je učio ljude da prihvate ispravan put pokoravanja Božjoj volji. Isa se u islamu smatra pretečom Muhameda, i veruje se da je predvideo njegov dolazak.[2] Prema islamskim spisima, Isus niti je ubijen niti je raspet već je samo tako izgledalo (vidi doketizam); uistinu, on je živ uznesen na nebo:

Ali oni ga nisu ubili; oni ga nisu razapeli, njima se to samo tako pokazalo... Oni ga sigurno nisu ubili, već je njega Bog uzdigao k sebi: Bog je moćan i pravedan.

– Kuran 4:157

Većina muslimana veruje da će se sudnjeg dana Isus vratiti na zemlju da uspostavi pravdu i pobedi islamskog Antihrista, Dadžala[3] (arapski: الدّجّال).

Tako mi onoga u čijoj je ruci moj život, Isa će uskoro sići među vas kao pravedni sudija. On će polomiti krstove, ubiti svinju i ukinuti džizju. Zatim će se blagostanje prosuti po cijelom svijetu tako da ga neće niko prihvatiti, dok će sedžda biti bolja nego cijeli svijet i ono što on sadržava.[4]

– Muhamed

Prema islamskom verovanju, Isus će kao pravedni vladar ostati na Zemlji četrdeset godina, nakon čega će umreti. Dženazu će mu klanjati muslimani i sahraniti ga.[4]

Izvori uredi

  1. The Oxford Dictionary of Islam, p.158
  2. "Isa", Encyclopedia of Islam; Fasching, deChant (2001) p. 241
  3. "Isa", Encyclopedia of Islam
  4. 4,0 4,1 Ahmed Mehmedović: Tako je govorio Muhamed

Eksterni linkovi uredi