Mauser Karabiner 98

(Preusmjereno sa stranice Mauser 98 Karabiner)

Karabin 98 kratki (Kar98k, K98 ili K98k nem. Mauser Modell 98 - Karabiner 98k) je puška prilagođena pešadiji, čiju proizvodnju je započela fabrika Mauzer 1935. godine u nacističkoj Nemačkoj.

K98 Mauzer
Deo

K98 Mauzer
Vrsta: puška
Poreklo:  Nemačka nacistička Nemačka
Upotreba
Upotreba u:
Bojno delovanje: * Španski građanski rat
* Drugi svetski rat
* Korejski rat
* Suecka kriza
* Alžirski rat
* Vijetnamski rat
* Šestodnevni rat
* Jom Kipur rat
* Iračko-iranski rat
* Rat u Jugoslaviji i drugi manji konflikti
Proizvodnja
Proizvođač: Mauzer nem. Mauser
Proizvedeno: 14.643.260 komada
Varijante: G40k
Specifikacije
Težina: 3,7 kg - 4,1 kg
Dužina: 1.110 mm
Dužina cijevi: 600 mm
Kalibar: 7,92 x 57 mm
Vrsta operacije: repetirka (brzometno oružje)
Način dejstva: Manuelni, pomoću obrtnočepnog zatvarača
Brzina paljbe: oko 30 met/min
Brzina zrna: 760 m/s
Maks. ef. domet: preko 2000 m
Odvojivi magacin: 5 kom.
Nišan: Tangencijalni, sa podelom od 1 do 10 u stotinama metara.

Istorija uredi

Fabrika Mauzer, koju su osnovala braća Peter Paul i Vilhelm Mauzer, je stekla reputaciju jedne od najboljih fabrika oružja još krajem 19. veka, i održala ju je do kraja Drugog svetskog rata. Nakon rata, kompanija je ostala u Zapadnoj Nemačkoj i bavila se uglavnom oružjem velikog kalibra (avionski topovi i sl.). Međutim, do tada su neki modeli ove marke postali mera za sve kasnije nastale. Jedan od takvih primera je, bez sumnje, i Mauzer model 1898, takođe poznate i kao Gewehr 98, Gew.98, G98. Ova puška nastala na osnovu iskustva Mauzerovih konstruktora i ušla je u službu 1898. godine kao standardna nemačka puška. Korišćena je tokom više sukoba, zajedno sa skraćenom verzijom (karabinom) K98, ili Kar98. Godine 1904, Nemačka je uvela novi tip metka (sa oštrim vrhom umesto starog, tupog). Novi metak je imao mnogo bolje karakteristike, tako da su svi nišani pregraduisani na nove parametre. Tokom međuratnog perioda, konstrukcija je neznatno promenjena i označen kao K98k kratki karabin (nem. Karbiner Kurz). Ova verzija je bila nešto kraća, manje težine, i lakša za upotrebu. Verzija se pojavila 1935. i pravljena je do 1945. godine kako u Nemačkoj tako i u okupiranim zemljama. Mnoge verzije ovog modela su licencirane u drugim zeljama, koje su napravile svoje modifikacije. Neke od najpoznatijih su iranski Mauzer, turski, češki VZ-24, Jugoslovenski M24 (FNRJ-Zastavin) M24/47 i M48.

Model 98 uredi

Model 98 je ručna višemetna repetirka. Sam magacin, kao i mehanizam su dve najpoznatije odlike ove puške. Magacin je dvoredna ugrađena kutija sa dnom koje se može ukloniti. Puni se ili pojedinačnim mecima ili okvirom od pet metaka. Vraćanjem zatvarača u prednji položaj, okvir se automatski izbacuje. Magacin se prazni zatvaračem (pod uslovom da je sigurnosni prekidač na sredini), ili skidanjem dna magacina (nije preporučljivo).

Mauzer je koristio jednostavnu, izuzetno jaku i dobro osmišljenu konstrukciju obrtno-čepnog zatvarača sa prednjim bravljenjem. Ručica čini deo zatvarača, u ranijim modelima stoji ravno, a kasnije je savijena nadole, uz sanduk. Postojali su i kanali za ventilaciju, koji su u slučaju eksplozije, preusmeravali gasove u magacin sprečavajući povredu vojnika. Osnovna karakteristika čuvenog Mauzerovog zatvarača je prednje zabravljenje cevi, sa zubom izvlakača koji drži čauru sve vreme u ležištu metka i izbacuje je. Sigurnosna kočnica se nalazi na kraju zatvarača i ima tri pozicije: levo (gleda se iz pozicije strelca) - ukočena je i udarna igla i zatvarač, sredina (dignut)- ukočena je udarna igla, ali ne i zatvarač (koristi se za pražnjenje puške) i desno- pozicija za paljbu.

Kundak je bio drveni, iz jednog dela, sa polupištoljskim hvatom, mada se 1942. godine pojavila i preklopna verzija za padobrance. Puška je pred kraj rata postepeno zamenjivana naprednijom SG44, ali se zbog svoje preciznosti dugo zadržala u službi kao snajper.

Spoljašnje veze uredi