Mardin je grad u jugoistočnoj Turskoj, on je i administrativni centar Provincije Mardin, poznat po svojoj arapskoj arhitekturi, te strateškom položaju na planini s koje se mogu nadzirati nizine sjeverne Sirije.

Mardin
Historijski centra grada
Historijski centra grada
Historijski centra grada
Koordinate: 37°19′N 40°44′E / 37.317°N 40.733°E / 37.317; 40.733
država  Turska
regija Jugoistočna Anadolija
provincije Mardin
Vlast
 - gradonačelnik Süleyman Yıldız
Površina
 - Ukupna 969 km²
Visina 1 083
Stanovništvo (2012.)
 - Urbano područje 86 948
 - Područje utjecaja 139 254
Vremenska zona UTC+2 (UTC+3)
Poštanski broj 47x xx
Pozivni broj 0482
Karta
Mardin na mapi Turske
Mardin
Mardin
Mardin na karti Turske

Historija uredi

Najraniji stanovnici Mardina su bili sirijski pravoslavni kršćani, koji su osnovali grad u 3. vijeku. Grad je održao svoj kršćanski identitet tokom muslimanske arapske vlasti između 7. i 13. vijeka, te čak kada ga je za svoj glavni grad proglasilo pleme Artukidskih Turkmena između 12. i 14. vijeka. Pleme su godine 1394. pokorili Mongoli, ali nikada nisu direktno upravljali područjem.

 
Pogled na Mardin, uključujući minaret džamije Reyhane.

Mardin je postao dio Otomanskog imperija pod Selimom I godine 1517, te ostao pod otomanskom vlašću sve do prvog svjetskog rata. U gradu su se godine 1832. pobunili Kurdi. Mnogi od kršćanskih stanovnika Mardina, potomci drevnih osnivača, su bili ubijeni ili prognani za vrijeme ustanka asiraca,jermena i sl. i etnickog ciscenja muslimanskog stanovnistva(pa i samih Asiraca i Jermena koji su tijekom istorije u ogromnoj vecini konvertirali u islam) u pokusaju stvaranja etnicki ciste teritorije tj velike Jermenije u jeku 1svjetskog rata i poraza Osmanlijske i Austrougarske imperije , te kršćani danas čine sićušnu manjinu u gradu vecinom uslovljeno ekonomskom nerazvijenoscu i migracijom u zapadne zemlje.Migracija arapskog,kurdskog,asirskog i turskog stanvnistva je u kontinuitetu prisutna i dan danas sto odslikava temelj ekonomske nerazvijenosti,valja napomenuti da se ekonomija Maardina zasniva na 90% poljoprivredi kultura koje uspijevaju na tom podrucju.

 
Dayro d-Mor Hananyo isto tako poznat kao Deyrulzafarân, sirijski pravoslavni ministar smješten nekoliko kilometara od Mardina. Nekada je bio sjedištem antioškog patrijarha.

V. također uredi

Popis asirskih nasilja

Literatura uredi

  • Ayliffe, Rosie, et al. (2000) The Rough Guide to Turkey. London:Rough Guides.

Eksterni linkovi uredi