Mananantanana (Mangoki)

Rijeka Mananantanana je rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 350 km, koja formira rijeku Mangoki, nakon što se spoji sa rijekom Matsiatrom.[1]

Mananantanana
Lokacija
Države Madagaskar
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Masiv Tsitondroina (kod Antanifotsija)
1 850 m m
Ušće
  – aps. visina
kotlina Sakamena (206 m)
? m
Dužina350 km
PritokeManandriana, Manambolo, Manambovo
Hidrologija
Sliv
  – površina

7 680 km²
Ulijeva se urijeku Mangoki

Geografske karakteristike uredi

Rijeka Mananantanana izvire na istočnim obroncima Masiva Tsitondroina blizu Antanifotsija na nadmorskoj visini od oko 1 850 m. Prvih nekoliko kilometara rijeka teče na istok, kao planinska bujica na visini od 1 000 m, tu je razna granitna brda preusmjeruju prvo na jug, onda prema zapadu i konačno u pravcu sjeverozapada, prema gradu Ambalavao. Njezin tok je vrlo krivudav (pravi velike meandre) a nakon Ambalavava spektaktularno zavija u pravcu jugoistoka. Tu ima prosječni protok od 0.5 m/km.

Tu prima dvije lijeve pritoke, Manandriano i Manambolo, nakon toga teče 12 km kanjonom kroz obronke stjenovite planine Ringoringo (1 456 m), tu joj se protok povećava na 4.3 m/km , a zatim pada na manje od 1 m/km nakon što prođe mjesto - Solila. Od Solila do Tsitondroina, Mananantanana nastavlja svoj tok prema sjevorozapadu, kao veličanstvena rijeka, koja teče između niskih šumovitih obala. Tu ima prosječni protok od 1.5 m/km. Tu prima svoju najveću desnu pritoku - Manambovo.

Kod Tsitondroine korito Mananantanane je otprilike na visini od 600 m/m. Od Tsitondroina Mananantanana skreće naglo na jugozapad zbog Masiva Ambohibola, koji se tu ispriječio. Tu se malo povećava pad rijeke (2,5%). Zatim u svom toku na zapad, prolazi kroz masive Betainamboa (911 m), Ambararatakolo (933 m) i Mahatsinjoroa (695 m) uskim kanjonima i svladava visinsku razliku od oko 450 m, sa protom od 4 – 5 m/km.

Nakon tog Mananantanana ulazi u kotlinu Sakamena, gdje se spaja sa Matsiatrom i formira rijeku Mangoki na visini od 206 m. Posljednjih 21 km je prosječni protok rijeke 12 m/km).

Ukupna duljina rijeke Mananantanana je oko 350 km, visinska razlika od izvora do ušća je 1 640 m, sa prosječnim nagibom od 4.7 m/km, a površina njena sliva iznosi 7 680 km².[1]

Povezano uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi