Metro-Goldwyn-Mayer

(Preusmjereno sa stranice MGM)

Metro-Goldwyn-Mayer (skraćeno MGM), američka filmska kompanija za proizvodnju i distribuciju filmova i televizijskog programa. Kompaniju je osnovao Marcus Loew 1924. godine spajanjem studija Metro Pictures, Goldwyn Pictures Corporation i Louis B. Mayer Pictures.

Metro-Goldwyn-Mayer
Vrsta privatno vlasništvo
Osnovana 1924.
Osnivač(i)Marcus Loew
Trenutno sjedište Los Angeles, Kalifornija, SAD Los Angeles, Kalifornija, SAD
Ključne osobeGary Barber
Roger Birnbaum
Jonathan Glickman
Ken Schapiro
PredsjednikGary Barber
Industrijafilm
Proizvodifilmovi i televizijski program
VlasnikMGM Holdings, Inc.
SloganArs Gratia Artis
Web-stranicahttp://www.mgm.com/

Povijest uredi

Kompanija je osnovana 1924. godine kada je Marcus Loew udružio "Metro Pictures" (osnovan 1916.) s "Goldwyn Pictures Corporation" (osnovan 1917.) i "Louis B. Mayer Pictures".[1] Novoutemeljena kompanija bila je zadužena za osiguravanje filmova za Loew's Theatre i bila je podređena tvrtci Loew Inc. Moto studija je Ars Gratia Artis što u prijevodu s latinskog znači "Umjetnost radi umjetnosti", dok je za logo uzeta maskota (Leo Lav) pridruženog studija Goldwyn Pictures.[2]

Tijekom 30-ih i za vrijeme Drugog svjetskog rata (1939.-1945.), MGM je bio vodeći holivudski filmski studio, koji je u to vrijeme izdao dvije velike uspješnice, Zameo ih vjetar i Čarobnjak iz Oza, oba filma iz 1939. godine.

U 50-ima i 60-ima studio je izgubio vodeću ulogu u filmskoj industriji u vremenu restrukturiranja odnosa na filmskom tržištu. Ipak, i u tom vremenu studio je distribuirao nekoliko kasnijih filmskih klasika kao što su Amerikanac u Parizu (1951), Pjevajmo na kiši (1952.) i Ben-Hur (1959.) te Doktor Živago (1965.).

Godine 1981. tadašnji vlasnik MGM-a milijunaš Kirk Kerkorian kupio je studio United Artists i promijenio ime kompanije u MGM/UA Entertainment Co. Pet godina kasnije, kompaniju je kupio medijski mogul Ted Turner i preimenovao je u MGM Entertainment Co., ali ju je uskoro opet prodao Kerkorianu koji je MGM i UA opet razdvojio kao dva branda.

Izabrana filmografija uredi

Vidi još uredi

Bilješke uredi

Vanjske poveznice uredi