MC5 sastav je nastao 1965. u gradu Lincoln Park kraj Detroita. Prozvali su se Motor City Five (po nadimku za grad Detroit), ali nedugo zatim skračuju ime u MC 5.

MC5
Generalne informacije
Žanr(ovi) Hard rock, proto-punk, garage rock, rock and roll, blues-rock, psychedelic rock
Aktivni period 1964—1972
2003—danas
Diskografska kuća Elektra
Rhino
Atlantic Records
Povezani izvođači Destroy All Monsters
Sonic's Rendezvous Band
Članovi Wayne Kramer
Dennis Thompson
Michael Davis
Handsome Dick Manitoba
Bivši članovi Rob Tyner
Fred "Sonic" Smith
Patrick Burrows
Steve Moorhouse
Bob Gaspar
Ray Craig

Svog menagera i političkog vođu Johna Sinclaira upoznaju 1967. godine. Sinclair je bio jazz kritičar i vođa radikalne političke organizacije "White panthers"pa je usmjerio grupu prema free jazzu i političkim angažiranim tekstovima. "White panthers" su se formirali po uzoru na crnačku radikalnu političku organizaciju "Black panthers". Cilj "White panthersa" je bio totalni napad na prevladavajuću kulturu putem seksa, droga i rock and rolla i borba protiv kapitalizma.

MC 5 nastupaju po demonstracijama i reputacija kao izvrsne live grupe se širi. Stoga diskografska kuča Elektra odlučuje da prvi album grupe bude snimljen uživo. Album prvijenac Kick out the Jams je snimljen u Detroit theatru 30. i 31. listopada 1968. godine. Album je objavljen iduće godine.

Kao uvod u drugu pjesmu na albumu se koristi poklič "Kick out the jams motherfucker" zbog kojih mnoge prodavaonice i radiostanice bojkotiraju grupu, što rezultira slabijom prodajom albuma, te im Elektra otkazuje suradnju.

Nakon raskida s Elektrom MC 5 potpisuju za Atlantic records. Također ostaju bez potpore svog menagera Sinclaira koji je dobio devet godina zatvora zbog posjedovanja dva jointa.

Njihov drugi album se zvao Back in the USA i bio je, u odnosu na Prvi album, čiščeg zvuka i melodičnijih kompozicija. Često su sastavi poput The Clash navodili upravo "Back in the USA" kao album što je utjecao na njih.

Treći album High time je bio spoj agresivnosti "Kick out the jams" i čistoće "Back in the USA", međutim i taj album je podbacio u prodaji pa Atlantic records prekida suradnju s grupom. 1972. grupa se raspada.

ČlanoviUredi

DiskografijaUredi

AlbumiUredi

KompilacijeUredi

Box SetsUredi

SingloviUredi

  • "I Can Only Give You Everything", 1967.
  • "One of the Guys", 1967.
  • "Looking at You", 1968.
  • "Borderline", 1968.
  • "Kick Out the Jams", 1969.
  • "Motor City is Burning", 1969.
  • "Tonight", 1969.
  • "Shakin' Street", 1970.
  • "The American Ruse", 1970.
  • "Over and Over" / Sister Anne, 1971. (nikada nije službeno objavljena)

Eksterni linkoviUredi

Motor City 5 - sajt koji pruža potpune informacije o sastavu Arhivirano 2010-09-15 na Wayback Machine-u