Hard rock je podžanr rock muzike koji je nastao krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Zasnovan je na takozvanom riff bluzu, ali sa tvrdim, heavy zvukom. Iz ovog pravca razvili su se mnogi drugi, kao na primer heavy metal.

Hard rok je nastao pojavom bendova kao sto su Led Zeppelin i Deep Purple. Oni su dali težinu dotadasnjoj muzici, unevši nesto sasvim novo u nju. Napravili su revoluciju, i to je dovelo do pojavljivanja novih hard rok grupa kao sto je Black Sabbath. Sve prethodno navedene grupe takođe se smatraju i kumovima hevi metala.

Ovaj period odigravao se od sredine sedamdesetih, do sredine osamdesetih. Sa jedne strane su bendovi tipa AC/DC i Guns n' Roses koji donekle održavaju hard rock tradiciju, ali i unose nešto novo, originalno, dok su na drugoj sastavi kao Rainbow i Van Halen koji unose i neo elemnte u ovaj žanr.

Hard rock se danas retko viđa u obliku u kakvom je nastao. Bendovi koji danas sviraju izvorni hard rock imaju maltene underground status. To se tumači pojavom dance i techno muzike i uticaju MTV-a.

Poznatiji hard rock izvođači