Hard rock je podžanr rock muzike koji je nastao krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Zasnovan je na takozvanom riff bluzu, ali sa tvrdim, heavy zvukom. Iz ovog pravca razvili su se mnogi drugi, kao na primer heavy metal.

Hard rock
Stilski korijeni Blues-rock, Garage rock, Psychedelic rock, Rock and roll
Kulturološki korijeni Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD 1960-ih
Tipični instrumenti električna gitara - bas gitara - vokali - udaraljke - često klavijature
Podžanrovi
Glam metalHeavy metalProgressive rock
Ostalo
Back beat - Rock opera - Rock band - Izvođači - Hall of Fame - Društveni efekt

Hard rok je nastao pojavom bendova kao sto su Led Zeppelin i Deep Purple. Oni su dali težinu dotadasnjoj muzici, unevši nesto sasvim novo u nju. Napravili su revoluciju, i to je dovelo do pojavljivanja novih hard rok grupa kao sto je Black Sabbath. Sve prethodno navedene grupe takođe se smatraju i kumovima hevi metala.

Ovaj period odigravao se od sredine sedamdesetih, do sredine osamdesetih. Sa jedne strane su bendovi tipa AC/DC i Guns n' Roses koji donekle održavaju hard rock tradiciju, ali i unose nešto novo, originalno, dok su na drugoj sastavi kao Rainbow i Van Halen koji unose i neo elemnte u ovaj žanr.

Hard rock se danas retko viđa u obliku u kakvom je nastao. Bendovi koji danas sviraju izvorni hard rock imaju maltene underground status. To se tumači pojavom dance i techno muzike i uticaju MTV-a.

Poznatiji hard rock izvođačiUredi